1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Karadeniz gazı Mart sonu kullanıma hazır olacak

Karadeniz gazı Mart sonu kullanıma hazır olacak

Türkiye’nin Karadeniz sularında yaptığı son doğal gaz keşfi ile ilgili ayrıntıları paylaşan Enerji Bakanı Dönmez, Sakarya Gaz Sahası'ndaki ilave miktarla birlikte rezervin 710 milyar m3’e çıktığını söyledi.

Karadeniz gazı Mart sonu kullanıma hazır olacak

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bir aksilik çıkmadığı takdirde Mart ayının sonuna doğru ilk Karadeniz gazını sisteme vereceklerini açıkladı. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin Karadeniz’deki yeni doğal gaz keşfinin ayrıntılarını paylaştı. Karadeniz’de 50’yi aşkın gemi ile çalışmaların devam ettiğini belirten Dönmez, 2026 yılı gibi buradaki tüm kuyu açma çalışmalarının tamamlanmış olacağını kaydetti. Karadeniz'deki çalışmalar sonucunda ulaşılan rezerv miktarının son keşifle birlikte 710 milyar metreküpe ulaştığını belirten Dönmez, son yapılan yapılan keşifle ilgili şu detayları paylaştı:

“29 Ekim tarihinde Cumhuriyetimizin 99. yılını kutladığımız gün Fatih sondaj gemimiz Çaycuma-1 kuyusu adını verdiğimiz bölgeye gitmişti. Orada iki aylık bir çalışmayı bir keşifle sonlandırmış olduk. Bu keşfe göre de üretilebilir rezervi 58 milyar metreküp olarak belirledik. Çaycuma-1 kuyusu daha önce Sakarya Gaz sahası olarak adlandırdığımız bölgenin hemen yanında kuzeybatısına düşen bölgededir. İlk keşfi Tuna-1 kuyusu ile tamamlamıştık 2020 yılında 405 milyar metreküplük bir keşifti ve 2020 yılında denizlerde yapılan dünyanın en büyük keşfi olarak kayıtlara geçmişti. 2021'de Amasra-1 kuyusu ile birlikte ikinci keşfimizi yapmıştık. Orada da 135 milyar metreküplük bir rezerv söz konusuydu. Yine o tarih itibarıyla 2021 yılında dünyanın en büyük ikinci keşfi olarak kayıtlara geçmiş oldu.”

YENİDEN DEĞERLEME ÇALIŞMASI YAPILDI

Dönmez, Sakarya Gaz Sahası’nda açılan 13 kuyunun yeniden değerleme çalışması yapıldığını kaydederek, “Bu değerlemeyi de bu alanda yetkin en büyük firmalardan birisi olan Degolya Mathe firması yaptı. Onun yapmış olduğu çalışmalar neticesinde de 540 milyar metreküplük rezervi 652 milyar metreküp olarak revize etmiş olduk. Böylece gerek Çaycuma sahasındaki 58 milyar metkeküp, gerekse Sakarya Gaz Sahası'ndaki ilave miktarla birlikte bu rakam 710 milyar metreküp olarak ilan edilmiş oldu” dedi. 

MART AYI SONUNDA İLK GAZ SİSTEME VERİLECEK

Ekiplerimiz son sürat iş planına uygun olarak çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Dönmez, “Cumhuriyetimizin 100. yılında inşallah bu gazı insanımızla buluşturmak istiyoruz. Bir aksilik çıkmadığı takdirde mart ayının sonuna doğru da ilk gazı sisteme vermiş olacağız” ifadelerini kullandı. 

Enerji Günlüğü

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler