1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Karadeniz gazını ulaştıracak boru hattı ikinci faz çalışmaları başladı

Karadeniz gazını ulaştıracak boru hattı ikinci faz çalışmaları başladı

BOTAŞ, Karadeniz gazını ulusal şebekeye bağlayacak Batı Karadeniz Doğal Gaz Boru Hattı faz 2 çalışmalarına başladı. Yaklaşık 168 km’lik hat Zonguldak’tan Adapazarı’na uzanacak.

Karadeniz gazını ulaştıracak boru hattı ikinci faz çalışmaları başladı

Enerji Günlüğü - Türkiye’nin Karadeniz sularında keşfettiği doğal gazı şebekeye ulaştıracak boru hattının ikinci fazı için çalışmalar başladı. 

Türkiye’nin Karadeniz sularında Sakarya Gaz Sahası’nda yaptığı arama çalışmalarının ardından toplam 540 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfedildi. Türkiye’nin yaklaşık 10 yıllık doğal gaz ihtiyacını karşılayabileceği öngörülen bu büyük keşfin mevcut doğal gaz dağıtım ağına aktarılması için denizden karaya kadarki kısımda yaklaşık 155-160 kilometre civarında bir deniz altı doğal gaz hattı yapılacak. Filyos’a uzanacak bu hat ile burada işlenecek Karadeniz gazını ulusal şebekeye bağlayacak yaklaşık 210 kilometrelik boru hattı kurulacak. Karadaki bu hattın ikinci kısmı için de çalışmalara başlandı. 

Boru Hatları İle Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ) tarafından Batı Karadeniz Doğal Gaz Boru Hattı’nın ikinci fazı ile ilgili çevre değerlendirme çalışmaları başlatıldı. Hattın Zonguldak’tan Adapazarı’na uzanacak 168 km’lik kısmı için 355 milyon TL yatırım yapılacak.

HATTIN UZUNLUĞU 168 KM

Filyos Limanından çıkış alındıktan sonra önce Batı Karadeniz DGBH Faz-1 hattı ve devamında da Faz-2 hattıyla Adapazarı Dağdibi mahallesinde mevcut bulunan Dağdibi pig istasyonuna ulaştırılarak aynı mevkide yapılması planlanan alıcı pig istasyonu marifetiyle mevcut hatlara bağlantısı sağlanacak. Hattın uzunluğu yaklaşık 168 km, boruların çapı ise 48 inç olacak. 

HATTIN İKİNCİ AYAĞI ZONGULDAK’TAN BAŞLAYACAK

Batı Karadeniz DGBH Faz-2 Zonguldak ilinin merkez ilçesine bağlı Elvanpazarcık köyü mevkiinden başlayarak Ereğli ve Alaplı ilçe merkezlerinin yaklaşık 10-20 km güneydoğularından geçerek Düzce yönüne devam etmektedir. Düzce’nin Altunçay ve Dokuzdeğirmen köyleri mevkiilerinden geçip Sakarya il sınırını Düzce’nin Cumayeri ilçesinin yaklaşık 7 km batısından geçerek Soğuksu, Rüstemler, Göktepe mahallelerini takip edip Adapazarı Dağdibi mahallesinde sonlanacak. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler