1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. TPAO'nun çıkaracağı Karadeniz gazını taşıyacak borular Filyos'ta

TPAO'nun çıkaracağı Karadeniz gazını taşıyacak borular Filyos'ta

Türkiye'nin Karadeniz’de keşfedilen doğalgazı ulusal şebekeye vermek için deniz tabanına döşenecek boru hattında kullanacağı boruların yüzde 20’si hazır. 

TPAO'nun çıkaracağı Karadeniz gazını taşıyacak borular Filyos'ta

Enerji Günlüğü - TPAO’nun Karadeniz’de üreteceği doğalgazı taşımak için deniz tabanına döşenecek boru hattında kullanılacak boruların yüzde 20’si hazır. 

Türkiye’nin Karadeniz’de keşfettiği 540 milyar metreküplük doğalgaz rezervini kullanıma sunmaya yönelik Sakarya Gaz Sahası GEliştirme Projesi’nde yeni bir aşamaya gelindi. Açık denizde, üretim kuyularının hazırlanmasına ilişkin çalışmalar devam ederken, çıkarılacak gazı kıyıya taşıyacak boru hattının döşenmesiyle ilgili hazırlıklar da hızlandı. 

İKİ HATTAN OLUŞAN BORU HATTI

Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi kapsamında, deniz tabanında açık deniz üretim tesisi, karada ise doğal gaz işleme tesisi kurulacak. Bu iki tesisi birbirine bağlayacak, iki hattan oluşa boru hattı inşa edilecek. 

boru-sakarya-filyos-hatti.pngBORULARIN YÜZDE 20’Sİ GELDİ 

Boru hattı yapımında kullanılacak boruların ilk bölümü Filyos limanına intikal etmiştir. Limana gelen borular, planlanan boru hattının yaklaşık yüzde 20’sini oluşturuyor.  

TAŞIMA HAZİRAN’DA BİTECEK

Her biri yaklaşık 12 metre uzunluğundaki boruların tamamı yaklaşık 10 ayrı seferde Liman’a getirilecek. Boru taşıma işleminin Haziran 2022 sonunda tamamlanması bekleniyor. 

DENİZDE 170 KM, KARADA 1.5 KM 

Tüm borular Filyos limanına getirildikten sonra deniz tabanına serim işlemleri başlayacak. İnşa edilecek boru hatlarının uzunluğu karada yaklaşık 1.5 kilometre, denizde ise yaklaşık 170 kilometre. Boru hattı döşeme işleminin yaklaşık beş ay kadar sürmesi öngörülüyor. 

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler