1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Kaya petrolü üreticilerinin iflas eşiği 35 dolar

Kaya petrolü üreticilerinin iflas eşiği 35 dolar

Uzmanlara göre brent petrol 50 dolara ancak 2021’de çıkar. Batı Teksas Petrolü'nde 60 dolar için 2022'yi beklemek lazım, kaya petrolü üreticileri için iflas eşiği 35 dolar.

Kaya petrolü üreticilerinin iflas eşiği 35 dolar

Enerji Günlüğü - Uzmanlara brent petrol 50 dolara ancak 2021’de dönecek. Kaya petrolü üreticileri için iflas eşiği 35 dolar.

DÜNYA’dan Hilal Sarı, uluslararası petrol fiyatlarındaki gelişmeleri içeren geniş bir haber analize imza attı. Habere göre yılbaşından bu yana yüzde 50’ye yakın düşen Brent ve WTI, karantinaların gevşemesiyle 40 dolar düzeyine yaklaştı. Yine de bu iyileşmenin önemli bir kısmı ekonomilerin açılmasına paralel dolardaki zayıflamadan kaynaklanıyor ve yatırım bankaları petrolde 2021’den önce kaydadeğer iyileşme öngörmüyor.

WTI 60 DOLARI ANCAK 2022’DE GÖRECEK

JP Morgan Emtia Araştırmaları Direktörü Natasha Kaneva “WTI ve Brent’in 2020 yıl sonuna doğru birbirine yakın düzeylerde ve 34 dolar/varil seviyesinde olacağını öngörüyoruz” diyor. Banka küresel petrol talebinin 2019’a göre 9,4 milyon varil/gün düşüşle bu yıl ortalama 90,4 milyon varil/gün olmasını öngörüyor. JP Morgan’ın en muhtemel senaryosuna göre Brent ancak 2022’de 60 doları tekrar görebilecek. Öte yandan banka arzın 2022’ye kadar talepten fazla olacağını öngörse de, 2025 yılında arz açığının 6,8 milyon varil/gün olabileceğini ve bu açıkla birlikte Brent’in 190 dolar/varil düzeyine kadar gelebileceğini öngörüyor.

BRENT 50 DOLARA ANCAK SENEYE DÖNER

Bank of America ise Brent’in tarihinde ikinci kez 50 doların altında bir ortalama ile yılı kapatacağını öngörerek şöyle diyor: “Brent ortalaması son 15 yılda sadece bir kez 50 doların altındaydı - 2016’da. Muhtemelen bu yıl da öyle olacak ve 50 dolara ancak 2021’de dönecek.” Öte yandan gümrük verilerine göre Çin’in Suudi petrolü alımları mayısta 2,16 milyon varil/gün ile tüm zamanların en yüksek düzeyine yükseldi. Bu geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 95’lik bir artış ve nisana göre yüzde 71’lik bir artışa işaret ediyor. Kpler verilerine göre bu alımlar Çin’de stokları 782 milyon varille rekor düzeye yükseltiyor ve doluluk kapasitesini yüzde 61’e yükseltiyor.

RYSTAD ENERGY: 40 DOLAR YENİ NORMAL

Rystad Energy Petrol Piyasaları Direktörü Bjornar Tonhaugen WTI için 40 doların yeni normal olduğunu söylüyor ve “Hem arz fazlası hem de talep tarafındaki endişeler göz önüne alındığında 45-50 dolar düzeylerine gelmesi şu aşamada zor” diyor. Tonhaugen “Enfeksiyon sayısı en önemli pazarlarda artmaya devam ediyor ve dünyanın bu pandeminin sonuçlarıyla çok daha uzun bir süre boğuşması gerektiğine yönelik geçerli endişeler var” değerlendirmesini yapıyor.

ÜRETİM ARTIŞI DA BASKI UNSURU

Singapur merkezli OCBC ekonomisti Howie Lee “İkinci dalga bulaşma riski hayli canlı ve ayakta” diyor ve bu riskin son altı ila sekiz haftada görülen iyimser hareketi sınırlandırdığını söylüyor. Lee’ye göre düşük kar marjları, yüksek stok seviyeleri ve ABD’de üretimin yeniden başlaması da fiyatları düşürebilecek diğer etkenler. Ayrıca gelecek haftalarda ABD’deki kuyu sayısında bir artış görülebilir. ANZ analistleri ise fiyatlarda son iki aydır yaşanan iyileşmenin üretimin tekrar artmasına yol açabileceğini ve bunun da tekrar fiyatları baskılayabileceğini öngörüyor.

KAYA PETROLÜNDE İFLAS EŞİĞİ NERESİ?

ABD’de petrol sektöründen iflas haberleri de gelmeye başladı. CNN’de yayınlanan bir Deloitte analizine göre fiyatlar kaydadeğer oranda artmazsa ABD’deki kaya petrolü üreticilerinin yüzde 30’u iflas edebilir. Deloitte bu yüzde 30 için teknik iflas eşiğinin 35 dolar/varil olduğunu belirtiyor. Kaya petrolü öncülerinden Chesapeake Energy Corp’un haftasonu iflas başvurusu yaptığı belirtilirken, Goldman Sachs ABD’li Murphy Oil ve Marathon Oil şirketlerine yönelik tavsiyelerini aşağı yönlü revize etti.

GOLDMAN: YENİLENEBİLİR FOSİLİ GEÇECEK

ABD’de petrol kuyularının sayısı son 10 haftadır düşüşte ve dörtte üç oranında azalarak 189’a geriledi. BoFa küresel petrol sektörü sermaye harcamalarının 2019’daki 322 milyar dolar düzeyinden 2020’de 240 milyar dolara düşeceğini öngörüyor. Banka yatırımlarda 2021’de de ciddi bir iyileşme beklemediğini belirtiyor. Goldman Sachs ise yenilenebilir enerji harcamalarının 2021 yılında ilk kez petrol ve doğalgaz yatırımlarını geçeceğini belirterek “Gelecek on yılda yenilenebilire 16 trilyon dolar yatırım yapılabilir” diyor.

Önceki ve Sonraki Haberler