1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Kömür santrali projeleri son üç yılda yarıyarıya azaldı

Kömür santrali projeleri son üç yılda yarıyarıya azaldı

Planlanan kömürlü termik santral sayısı, küresel ölçekte son üç yılda %50'nin üzerinde azalırken, 60 ülke yeni kömür santrali planlamaya devam ediyor.

Kömür santrali projeleri son üç yılda yarıyarıya azaldı

Enerji Günlüğü - Planlanan kömürlü termik santral sayısı, küresel ölçekte son üç yılda %50'nin üzerinde azalırken, 60 ülke yeni kömür santrali planlamaya devam ediyor.

Küresel İklim Grevi'nden bir gün önce, Avrupa’da enerji konusunda çalışan Urgewald, Avrupa İklim Ağı’nın (CAN Europe) da dahil olduğu 30 sivil toplum kuruluşu ile birlikte, kömür sektöründe faaliyet gösteren şirketleri içeren küresel ölçekteki en kapsamlı veri tabanı, “Küresel Kömürden Çıkış Listesi”ni (Global Coal Exit List, GCEL) yayınladı. Veri tabanı, başlıca kömür santrali işletmecileri ve üreticilerinin yanı sıra, gelirinin ya da elektrik üretiminin %30'undan fazlasını kömürden elde eden, ya da kömür altyapısını genişletmeyi planlayan tüm şirketleri kapsıyor. Listelenen şirketler, dünyadaki termal kömür üretiminin %89'unu ve kömürlü termik santral kurulu gücünün %87'sini temsil ediyor.

Buna göre, planlanan kömürlü termik santral sayısı, küresel ölçekte son üç yılda %50'nin üzerinde azalırken, 60 ülke yeni kömür santrali planlamaya devam ediyor. Bu projelerin inşa edilmesi durumunda, küresel ölçekteki kömürlü termik santral kurulu gücü 579 GW, yani mevcut kurulu gücün yaklaşık %29’u kadar daha artacak. 2019 Listesi’nde, bu artıştan sorumlu 259 kömür yatırımcısı tanımlanıyor.

TÜRKİYE’DEN 17 ŞİRKET KÖMÜR FAALİYETLERİNİ GENİŞLETME PLANI YAPIYOR

Çalışmaya göre 746 şirketin 400'ü kömür faaliyetlerini genişletme planları yapıyor. Bu şirketler arasında Türkiye’den 17 şirket yer alıyor. Avrupa'da kömür madenciliği sektöründeki 23 şirketten 7'si Polonya'da, 9'u ise Türkiye'de faaliyet alanını genişletiyor. Bu iki ülkede de, yeni kömür projelerine karşı muhalefet güçlü.

Toplamda 10 trilyon dolarlık finansal değeri temsil eden yatırımcı, portföyleri için Küresel Kömürden Çıkış Listesi (Global Coal Exit List, GCEL) tarafından belirlenen fosil yakıttan çekilme kriterlerini kullanıyor. Birçok kömür projesi yatırımcısı, finansal kurumların kömür yatırımlarından çekilme politikalarına maruz kalıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler