1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Küçük ölçekli balıkçılıkta ortak yönetim şart 

Küçük ölçekli balıkçılıkta ortak yönetim şart 

WWF–Türkiye’nin küçük ölçekli balıkçılığın ülkemizde sürdürülebilir bir ekonomik faaliyet hâline dönüştürülmesine katkı sağlamak üzere düzenlediği çalıştayda ortak yönetimin önemi vurgulandı.

Küçük ölçekli balıkçılıkta ortak yönetim şart 

Enerji Günlüğü - WWF–Türkiye’nin küçük ölçekli balıkçılığın ülkemizde sürdürülebilir bir ekonomik faaliyet hâline dönüştürülmesine katkı sağlamak üzere düzenlediği çalıştayda ortak yönetimin önemi vurgulandı.

Küçük ölçekli balıkçılığın sürdürülebilirliği için çözümler üretmek üzere konunun tüm paydaşları bir araya geldi. WWF-Türkiye’nin 2018 yılından beri yerel paydaşlarla yürüttüğü “Küçük Ölçekli Balıkçılık Ortak Yönetimi Projesi” çerçevesinde düzenlediği “Ortak Balıkçılık Yönetimi Ulusal Çalıştayı”nda sürdürülebilir balıkçılığın ekonomik, ekolojik ve sosyal öneminin altı çizildi; ortak yönetimin önemi vurgulandı.

Kurulması arzu edilen ortak yönetimlerde, sektörde görünür olmaya ve güçlenmeye başlayan kadın balıkçıların da yer almasının ve söz sahibi olmasının da hayati önemde olduğunun altı çizildi. Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı da bu çalışmaları destekleyeceğini açıkladı. 

KÜÇÜK ÖLÇEKLİ BALIKÇILIK CİDDİ BİR İŞ KOLU

WWF-Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli, Çalıştay açılışında yaptığı değerlendirmede, ülkemizde yaklaşık 13 bin küçük ölçekli balıkçılık teknesinin bulunduğunu; her bir teknede çalışan ortalama 2-3 kişi ve aileleri ile yan sektörler de dahil edildiğinde küçük ölçekli balıkçılığın ciddi bir iş kolu olduğunu vurguladı.

Pasinli, “BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) raporuna göre, dünyada 3 milyar insan, protein ihtiyacının en az %15’ini deniz balıklarından karşılıyor. Balık, dünyada milyarlarca insan için yaşamsal öneme sahip bir kaynak. Küçük ölçekli balıkçılık, özellikle gelişmekte olan ülkelerde, beslenme, gıda güvenliği, sürdürülebilir geçim kaynakları ve yoksulluğun azaltılmasında önemli sosyal ve ekonomik katkılar sağlıyor. Ancak son 10 yıl içinde deniz balıkçılığı azalan bir grafik izliyor. Deniz canlılarının azaldığı ve balık stoklarının sonuna yaklaşıldığı yönünde karamsar senaryolar ortaya konuyor. Küresel ölçekte balıkçılığın sürdürülebilirliği için acil tedbirlerin alınması şart. Biz WWF olarak, küçük ölçekli balıkçıların balıkçılık yönetiminde ve ekosistemlerin korunmasında aktif rol oynamalarının sağlanması halinde, balıkçılık sektöründe sürdürülebilirliğin artırılabileceğine inanıyoruz” dedi. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler