1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Kumbaroğlu: İran ile Ortadoğu`nun makus talihi yıkılabilir

Kumbaroğlu: İran ile Ortadoğu`nun makus talihi yıkılabilir

Enerji Günlüğü - IAEE Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, İran'a uygulanan ambargonun kaldırılmasının Ortadoğu'nun makus talihini yıkabileceğini...

Kumbaroğlu: İran ile Ortadoğu`nun makus talihi yıkılabilir

Enerji Günlüğü - IAEE Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, İran'a uygulanan ambargonun kaldırılmasının Ortadoğu'nun makus talihini yıkabileceğini söyledi.

İran’a uygulanan ambargoların silah ve füze dışında tümüyle kaldırılmasını değerlendiren Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, İran’ın uluslararası alanda yaşadığı bu gelişmenin Ortadoğu’nun makus talihini yıkabileceğini belirtti.

Kumbaroğlu, Ambargonun kaldırılmasının sadece İran’ın ekonomik açıdan gelişimi için önem taşımadığını, onlarca yıldan beri huzur arayan Ortadoğu coğrafyası için de çok önemli bir fırsat olduğunu belirtti.

TÜRKİYE BU GELİŞMEYİ İYİ OKUMALI

Kumbaroğlu, “bölge için büyük önem taşıyan” bu gelişmeyi Türkiye’nin iyi okuması gerektiğinin altını çizerek, “Türkiye İran’ın mesajını iyi anlamalı, fırsatlar iyi değerlendirilirse yaptırımların kalkması ile Türkiye ve İran işbirliğinin önü açılır. Yeni döneme entegre olmaya çalışan İran açısından da Türkiye rol model olabilir. Ortadoğu’nun iki önemli gücü olarak öne çıkan iki ülkenin ekonomik birlikteliklerini güçlendirmesi, Türkiye ve İran’ın enerji başta olmak üzere inşaat, sanayi, tarım gibi çok sayıda sektörde uluslararası piyasaları da etkiler.” dedi.

Türkiye’de İran’ın bölgesel olarak güçlenmesi konusunda endişeler olduğuna da dikkati çeken Kumbaroğlu, “Türkiye ile İran arasındaki ekonomik ilişkiler sürerken mezhepsel açıdan Irak, Suriye, Yemen ve Bahreyn’deki çatışmaların da azalacağına inanıyorum. Antalya’da 22-23 Ocak tarihleri arasında düzenleyeceğimiz ‘Ambargo Sonrası İran’ konferansında da bundan sonra sürecin nasıl gelişeceği, bankacılık sisteminden, izole kalan onlarca yılın giderilmesi, Türkiye’nin elde edeceği kazanımlar, bölgedeki barışa katkısı tüm detayları ile ele alınacak. İran, İslam dünyasının en önemli parçalarından biri ve yüzlerce yıllık köklü bir geçmişi var. Türkiye ile iyi ilişkiler içerisinde olmak onlar için de büyük bir kazancı beraberinde getirecek.” dedi.

AMBARGONUN ARDINDAN İRAN

36 yıllık ambargonun ardından yeni döneme yönelik atılan adımlarda İran’ın dış yatırımını artıracağı, daha fazla petrol, doğalgaz satabileceğine de değinen Gürkan Kumbaroğlu,‘’Petrol fiyatları düşüyor İran’ın petrol arz etmesi ile petrol fiyatları daha da fazla düşecek’’ dedi.

İŞİD TEHDİDİ İRAN'A BAKIŞI DEĞİŞTİRDİ

Kumbaroğlu’na göre, IŞİD tehdidi ile batılı ülkelerin İran’a bakışı da değişti. Ortadoğu’da siyasi, ekonomik ve stratejik öneme sahip İran, batılı şirketler için bir yatırım merkezi haline geldi. İran’ın dünyadan izole edilmesiyle yakın dönemde Rusya ile sıkıntı yaşayan Türkiye’nin İran ile enerji açısından işbirliğine gitmesi bekleniyor. Ortadoğu’nun büyük gücü olan İran’da yaptırımların kalkmasıyla dış politika dengesinin de sağlanacağı düşünülüyor. 

...

Önceki ve Sonraki Haberler