1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Kumbaroğlu: Türk Akımı Türkiye`yi enerji merkezi yapacak

Kumbaroğlu: Türk Akımı Türkiye`yi enerji merkezi yapacak

Enerji Günlüğü - IAEE Seçilmiş Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Türk Akım Projesi’nin Türkiye’yi enerji merkez haline getirecek bir potansiyel...

Kumbaroğlu: Türk Akımı Türkiye`yi enerji merkezi yapacak

Enerji Günlüğü - IAEE Seçilmiş Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Türk Akım Projesi’nin Türkiye’yi enerji merkez haline getirecek bir potansiyel taşıdığını söyledi.

Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Seçilmiş Başkanı, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Rusya’nın geçtiğimiz günlerde, “Türkiye AB üyesi olmadığı için AB kurallarını by-pass etmek üzere önerdiği” Türk Akım Projesi’nin Türkiye açısından çok avantajlı olduğunu belirterek, “Türk Akım, Türkiye’yi enerjide bir geçiş ülkesi olmaktan öte bir merkez haline getirecek potansiyel taşıyor” dedi.

Prof. Dr. Kumbaroğlu, Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan sorunlar nedeniyle Avrupa’da özellikle bu yıl yaşanan enerji krizinin, Rusya’nın Avrupa enerjisi üzerinde “dominant” etkisini bir kez daha gözler önüne serdiğini kaydetti.

Nükleerden uzaklaşan, enerji kaynakları diğer coğrafyalara göre çok daha sınırlı olan, buna karşın daha fazla enerji harcayan Avrupa’nın, Rusya’ya her zaman muhtaç olduğunun altını çizen Kumbaroğlu, bugün gelinen noktada enerji alanında Türk-Rus yakınlaşmasının Türkiye açısından büyük önem taşıdığını kaydetti.

Türkiye’nin belki de ilk kez AB üyesi olmamanın avantajını enerji sektörü ile yaşayabileceğini vurgulayan Kumbaroğlu, şunları söyledi:

“Rusya’nın, Türkiye AB üyesi olmadığı için AB kurallarını by-pass etmek üzere önerdiği Türk Akım projesi Türkiye için çok avantajlı. Burada çok önemli bir ayrıntı var. Türk Akım’ın Yunanistan sınırında oluşturulacak dağıtım merkezinde son bulması, hattın bitiş noktasının Türkiye olması öngörülüyor. Yunanistan Avrupa Birliği üyesi ama Türkiye AB üyesi değil. Bu nedenle hattın Türkiye’de son bulması öneriliyor. Brüksel’in Güney Akım Projesine ilişkin olarak Avrupa Birliği hukukuyla çeliştiğine, AB’nin rekabet kurallarına aykırı olduğuna yönelik değerlendirmesi Türkiye için bağlayıcı değil. Avrupa Konseyi bu konuda Bulgaristan üzerinde oluşturduğu baskıyı Türkiye üzerinde oluşturamaz. Rusya, gazı Türkiye’de bırakacak olan yeni hamlesi ile Avrupa Konseyi’ni by-pass edebilecek. Türk Akım, Türkiye’yi enerjide bir geçiş ülkesi olmaktan öte bir merkez haline getirecek potansiyel taşıyor.”

Önceki ve Sonraki Haberler