1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Kumbaroğlu: Türkiye gerçek bir terminal olacak

Kumbaroğlu: Türkiye gerçek bir terminal olacak

Enerji Günlüğü - IAEE Seçilmiş Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Türkiye'nin, TANAP, Hazar ve Irak’tan gelen gazlar sayesinde gerçek bir terminal...

Kumbaroğlu: Türkiye gerçek bir terminal olacak

Enerji Günlüğü - IAEE Seçilmiş Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Türkiye'nin, TANAP, Hazar ve Irak’tan gelen gazlar sayesinde gerçek bir terminal haline geleceğini söyledi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ve Enerji Uzmanları Derneği tarafından, "Enerji Piyasaları Zirvesi" kapsamında düzenlenen “Dünyada Enerji Alanındaki Yeni Gelişmeler Çerçevesinde Düzenleyici Otoritenin Rolü” paneline katılan Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Avrupa Birliği ülkelerine Ukrayna üzerinden yapılan doğalgaz sevkiyatı sözleşme süresi dolunca, Türkiye'nin, TANAP, Hazar ve Irak’tan gelen gazlar sayesinde gerçek bir terminal halinegeleceğini söyledi.

TÜRKİYE ENERJİNİN KALBİNİN ATTIĞI YER OLUYOR

Kumbaroğlu, Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaşması planlanan yeni doğalgaz hattının ülkemizi “enerji merkezi” haline getireceğini ifade ederek, “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Güney Akım’ı iptal edip yeni doğalgaz dağıtım hattının ülkemiz üzerinden geçmesine dair hedeflerin ardından Türkiye, enerjinin kalbinin attığı yer olma yolunda öne çıkıyor” dedi.

Özellikle Rusya’nın Güney Akım Projesi’ni iptal etmesinin ardından yerine Türk Akımı’nın önerildiğini anımsatan Kumbaroğlu, ülkemizden geçecek yeni boru hattıyla maliyetlerin de aşağıya düşeceğini vurguladı.

DOĞALGAZ TİCARETİNDE DENGELER DEĞİŞTİ

Kumbaroğlu, doğalgaz ticareti alanında dengelerin artık değiştiğini ve ibrenin Türkiye’yi gösterdiğini vurgulayarak, “Avrupa’daki ‘hub’ dediğimiz enerji terminalleri şuan Ukrayna tarafından besleniyor. Ancak önümüzdeki dönemde Ukrayna iptal olacak. Türkiye ise bu noktada öne çıkarak fiziki gaz ticareti yapan terminale sahip ülke konumuna gelecek. Avrupa Birliği ülkelerine Ukrayna üzerinden yapılan doğalgaz sevkiyatı sözleşme süresi dolunca, Türkiye, TANAP, Hazar ve Irak’tan gelen gazlar sayesinde gerçek bir terminal olacak. Bu sayede Türkiye uluslararası piyasalarda önemli rol oynayabilecek. Ayrıca Türkiye aktif şekilde rol oynarsa Kosova üzerinden de geçmesini sağlayabilir. Çünkü hub Yunanistan’dan geçerek Makendonya’ya ulaşıyor. Türk Akım ile Kosova’nın doğalgaz ticaretine katılımı sayesinde Balkanlar’da Türkiye’nin siyasi ve soydaş birliği de gündeme gelecek.” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler