1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Kuraklık son çeyrek YEKDEM maliyet tahminini düşürdü

Kuraklık son çeyrek YEKDEM maliyet tahminini düşürdü

Kuraklık nedeniyle HES'lerdeki üretimin düşmesi, yılın son üç ayına ilişkin YEKDEM maliyetlerini düşürdü. EPDK, Ekim, Kasım ve Aralık aylarına ilişkin öngörülerini aşağı yönlü revize etti. 

Kuraklık son çeyrek YEKDEM maliyet tahminini düşürdü

Enerji Günlüğü - Kuraklık nedeniyle HES'lerdeki üretimin düşmesi, yılın son üç ayına ilişkin YEKDEM maliyetlerini düşürdü. EPDK, Ekim, Kasım ve Aralık aylarına ilişkin öngörülerini aşağı yönlü revize etti. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 28 Ekim 2021 tarihli ve 10524 sayılı Kararı ile 2021 yılı Ekim, Kasım ve Aralık ayları için aylık bazda, tedarik edilen birim enerji miktarı başına öngörülen YEKDEM maliyetlerini güncelledi. 

Buna göre; kurulu güç, üretim miktarı, tüketim miktarı, dolar kuru ve PTF parametrelerindeki değişimler doğrultusunda 2021 yılı son çeyreği için tahmin edilen YEKDEM birim ek maliyeti ortalaması, Ekim’de 63,33 TL/MWh; Kasım’da 22,21 TL/MWh ve Aralık’ta 1,57 TL/MWh olarak revize edildi. 

EPDK Temmuz ayı sonunda YEKDEM maliyetlerini, Ekim ayı için 86,14 TL/MWh; Kasım ayı için 87,38 TL/MWh ve Aralık ayı için 81,42 TL/MWh olarak açıklamıştı.

Buna göre Ekim 2021’e ilişkin öngörü %36; Kasım 2021’e ilişkin öngörü %293; Aralık 2021’e ilişkin öngörü ise %5085 oranında aşağı yönlü revize edilmiş oldu. 

HES'LERDE ÜRETİM AZALINCA... 

YEKDEM maliyet öngörülerinin yılın son çeyreğindeki aylarda düşürülmesinin arkasında, kuraklık yatıyor. Son yıllarda artan kuraklık nedeniyle barajlı HES'lerdeki su seviyesi geriledi. Bu da hidroelektrik santrallerden elektrik üretimini aşağı çekti. Toplam HES kapasitesinin önemli bir bölümü YEKDEM kapsamında üretim yapan tesislerden oluştuğu için, suya dayalı elektrik üretiminin gerilemesi, YEKDEM maliyetini de aşağı çekti. 

Erdem GÜNER - Enerji Günlüğü 

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler