1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Küresel kömür santrali projeleri yüzde 16 azaldı

Küresel kömür santrali projeleri yüzde 16 azaldı

2019 yılında yapım ve proje aşamasındaki kömürlü termik santral kapasitesi bir yıl öncesine göre yüzde 16 oranında azaldı.

Küresel kömür santrali projeleri yüzde 16 azaldı

Enerji Günlüğü - 2019 yılında yapım ve proje aşamasındaki kömürlü termik santral kapasitesi bir yıl öncesine göre yüzde 16 oranında azaldı.

Global Energy Monitor, Sierra Club, Greenpeace, CREA ve CAN Europe’un ortak işbirliğiyle hazırlanan ve amacı küresel olarak kömürlü termik santral envanterini takip etmek olan  Yükseliş ve Çöküş 2020: Küresel Kömürlü Termik Santral Takibi Raporu’na göre, Dünyada planlanan kömürlü termik santral sayısı 4 yıldır azalıyor. 2019 yılı küresel ölçekte planlanan kömürlü termik santral sayısında sert düşüş gözlemlenen ardışık dördüncü yıl oldu. 

Rapor, yapım ve proje aşamasındaki kömürlü termik santral kapasitesinin bir yıl öncesine göre yüzde 16 ve 2015 yılına göre ise yüzde 66 düştüğünü ortaya koyuyor. 2019 yılındaki inşaata başlama oranında da 2018’e göre yüzde 5 ve 2015’e göre yüzde 66 oranında bir düşüş gözleniyor. 

KAPASİTE ARTIŞININ ÜÇTE İKİSİ ÇİN’DE

2019 yılında, proje aşamasındaki kapasitede yaşanan düşüşe rağmen, küresel ölçekte kömürlü termik santral kapasitesi 34,1 gigawatt (GW) arttı ve 2015 yılından beri ilk defa yeni devreye alınan net kapasite artmış oldu. Dünyada yeni devreye alınan 68,3 GW’lık kurulu gücün neredeyse üçte ikisi Çin’de bulunuyor. Çin hariç tutulduğunda ise, diğer ülkelerin yeni devreye sokulan kömürlü termik santral kapasitesinden daha fazlasını emekli etmelerinden dolayı, küresel kömürlü termik santral filosu 2018 yılının ardından 2019 yılında da küçülmüş oldu.

Öne çıkan diğer konular şöyle;

Çin, Çin Elektrik Konseyi’nin resmi tahmini olan 28,9 GW’ın oldukça üzerinde büyüme gösterdi ancak yeni termik santralleri zarar etme riskiyle karşı karşıya.

Çin yeni devreye alınan 43,8 GW kömürlü termik santral kurulu gücünün yüzde 40’ının kullanımını şimdiden kısıtlayarak, acil durum yedeklemesi için ayırmış durumda. Çinli kömürlü termik santral firmalarının yaklaşık yarısı 2018 yılında net zarar etmişti. 

Trump döneminde Obama dönemine kıyasla %67 daha fazla kömür santrali kapandı.

Türkiye 2019 yılında, Çin’den sonra dünyada en fazla kömürlü termik santral projesi (inşaat öncesi aşamada) bulunan ikinci ülke konumuna gelerek Hindistan’ı geride bırakıyor. Bu gidişatın Çin’deki duruma benzemesinden sebep riskli olabileceğinin altını çiziliyor.

Hindistan’da, 2017 yılından bu yana, yeni kömürlü termik santralden fazla yeni güneş ve rüzgar enerjisi santrali devreye alındı. Haziran 2019’da, Yenilenebilir Enerji Bakanlığı 2030 yılına kadar 523 GW’lık yenilebilir enerji hedeflediklerini açıkladı; bu hedef, ülkenin mevcut faal kömürlü termik santral kapasitesi olan 229 GW’ın iki mislinden fazla.

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler