1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Libya petrol üretiminin yeniden başlamasından umutlu

Libya petrol üretiminin yeniden başlamasından umutlu

Libya Ulusal Petrol Şirketi, ablukanın kaldırılarak petrol üretimine yeniden başlama konusunda umutlu olduklarını açıkladı. 

Libya petrol üretiminin yeniden başlamasından umutlu

Enerji Günlüğü - Libya Ulusal Petrol Şirketi, ablukanın kaldırılarak petrol üretimine yeniden başlama konusunda umutlu olduklarını açıkladı. 

48,4 milyar varil kanıtlanmış petrol rezervi ile Afrika’nın en büyük petrol rezervlerine sahip Libya’da, Hafter yanlısı silahlı güçlerin petrol hilali sahasını işgal etmesi nedeniyle petrol üretim ve ihracatı engelleniyor. Libya'da petrolün çıkartılması, işlenmesi, dağıtılması ve ihracatından sorumlu Libya Ulusal Petrol Şirketi, petrol üretiminin aylık ablukanın kaldırılması ardından yeniden başlaması için görüşmelerin devam ettiğini ve ablukanın kaldırılacağından umutlu olduklarını açıkladı. 

Açıklamaya göre müzakerelere bölge ülkeleri, BM, ABD ve Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti katılıyor.

HAFTER YANLISI GRUPLAR AÇIKLAMA YAPTI

Öte yandan Hafter yanlısı gruplar ortak bir açıklama yaparak Libya'daki ekonomik şartların ağırlaşmasını göz önüne alarak petrol üretimini yeniden başlatma kararı verdiklerini ve BM nezdinde yürütülen müzakerelerde "Hafter'i tek temsilci olarak yetkilendirdiklerini” açıkladılar. 

Hafter'e bağlı "Petrol Tesisleri Muhafızları" isimli silahlı grup, 18 Ocak'ta Hafter kontrolündeki Sirte Operasyon Dairesinden gelen talimatla Petrol Hilali bölgesinde bulunan Brega, Ras Lanuf, Hariga, Zuveytine ve Sidra'daki petrol ihracat limanlarını kapatmıştı. Hafter yanlısı aşiret liderleri de Şerara ve El-Fil petrol sahalarında üretimi durdurduklarını duyurmuştu.

TÜRKİYE DE LİBYA’DA PETROL ARAMA FAALİYETLERİ YÜRÜTÜYOR

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez geçtiğimiz gün katıldığı bir televizyon programında, Türkiye’nin Libya'daki petrol arama faaliyetlerinin devam edeceğini belirtmişti. Dönmez, "Biz oradaki çalışmalarımızı Libya milli petrol şirketiyle birlikte yapmayı planlıyoruz. Geçmişte de bu şekilde ilerlemiş. Bu arada birlikte hareket edebileceğimiz uluslararası petrol şirketleri de olabilir. Onu zaman gösterecek. Oradaki petrol, doğal kaynaklar Libya halkının refahı ve kalkınması için. Orada kazan-kazan formülüne dayalı daha önce de olduğu gibi sahalarda ortaklık yapmayı planlıyoruz. Onlardan da sıcak bir yaklaşım sözkonusu” açıklamasını yapmıştı. 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler