1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Libya'nın en büyük petrol sahasında üretim yeniden başladı

Libya'nın en büyük petrol sahasında üretim yeniden başladı

Yılbaşından bu yana kapalı olan Libya’nın en büyük petrol sahası Sharara'da üretim yeniden başladı.

Libya'nın en büyük petrol sahasında üretim yeniden başladı

Enerji Günlüğü - Yılbaşından bu yana kapalı olan Libya’nın en büyük petrol sahası Sharara'da üretim yeniden başladı.

48,4 milyar varil kanıtlanmış rezerv ile Afrika’nın en büyük petrol rezervlerine sahip Kuzey Afrika ülkesi Libya'nın ödüllü hafif ham petrolünün kontrolünü ele geçirmek için yaşanan iç savaş uzun süredir sektöre zarar veriyor. Çatışan rakip milisler ve yabancı güçler nedeniyle ülkenin en büyük petrol sahası Sahara’da bu yılın başından bu yana üretim yapılamıyor. Ancak Libya Ulusal Petrol Şirketi dün yaptığı açıklamada, Doğu ve Batı Libya'dan gelen rakip yetkililerin önümüzdeki ay BM aracılığında yapılacak diyalog öncesinde ön müzakerelerin bir parçası olan barış görüşmelerine başlamasıyla, ülkenin en büyük petrol sahasında üretime yeniden başladığını duyurdu.

Duyuruda güneybatı Sharara petrol sahasındaki mücbir sebep ilanının, General Hafter’e bağlı güçlerle sahadaki tüm engelleri sona erdirmek için bir anlaşma yapılmasının ardından kaldırıldığı kaydedildi.

Hafter'e bağlı "Petrol Tesisleri Muhafızları" isimli silahlı grup, 18 Ocak'ta Hafter kontrolündeki Sirte Operasyon Dairesinden gelen talimatla Petrol Hilali bölgesinde bulunan Brega, Ras Lanuf, Hariga, Zuveytine ve Sidra'daki petrol ihracat limanlarını kapatmıştı. Hafter yanlısı aşiret liderleri de Şerara ve El-Fil petrol sahalarında üretimi durdurduklarını duyurmuştu.

Sharara sahasında hali hazırda günde 27 bin varil petrol üretiliyor. Sahanın tam üretim kapasitesi 300 bin varil/günün üzerinde.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler