1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Lisanslı hibritlerde yüzde 15’lik kapasite sınırı kalktı

Lisanslı hibritlerde yüzde 15’lik kapasite sınırı kalktı

Lisanslı hibrit santrallerde yardımcı kaynak gücünü ana kaynak kurulu gücünün %15’iyle sınırlayan düzenleme değiştirildi. Kapasite, başvurudaki talep gücüyle sınırlı olacak.

Lisanslı hibritlerde yüzde 15’lik kapasite sınırı kalktı

Enerji Günlüğü - Lisanslı hibrit santrallerde yardımcı kaynak gücünü ana kaynak kurulu gücünün %15’iyle sınırlayan düzenleme değiştirildi. Kapasite, bundan böyle başvurudaki talep gücüyle sınırlı olacak. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), lisanslı hibrit santral projelerinde yardımcı kaynak kapasitesini %15 ile sınırlandıran düzenlemeyi yürürlükten kaldırdı.  

Lisanslı hibrit santrallerde, yardımcı kaynağa dayalı üniteler için tahsis edilecek toplam kurulu güç, ana kaynağa dayalı ünitelerin toplam elektriksel kurulu gücünün %15’ini aşamıyordu. Yeni düzenlemeyle bu sınır ortadan kaldırıldı. 

YENİ SINIR: BAŞVURUDAKİ TALEP GÜCÜ 

Bir bölge için toplam yardımcı kaynak kapasite talebinin açıklanan bölge kapasitesini aşması durumunda, söz konusu bölgesel kapasitenin, birden çok kaynaklı elektrik üretim tesisine dönüşüm talep edilen proje veya tesislere, başvurudaki talep gücünü aşmamak üzere, önlisans veya lisansına derç edilmiş olan elektriksel kurulu güçleri oranında tahsis edilecek. 

Önlisans veya lisansa derç edilmiş olan mevcut bağlantı şekli ve gerilim seviyesi değiştirilmeksizin görüş oluşturulacak. 

Yeni düzenleme, bu kapsamdaki başvurular için, yürürlüğe girdiği 01 Eylül 2022 tarihinden itibaren uygulanacak. 

5. BÖLGE LİSANSSIZ KAPASİTESİNE 50 MW İLAVE TAHSİS

Birden çok kaynaklı üretim tesislerine dönüşü talepleri çerçevesinde, 5. Bölge için tahsis edilen kapasiteden kalan 50MW’lık kısım; lisanssız elektrik üretim faaliyetinde bulunmak üzere iletim seviyesinden yapılacak başvurular için 5. Bölgeye tahsis edilen kapasiteye aktarılacak.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler