1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Utku Korkmaz: Lisanssız GES ve RES’lerin sayısı artacak

Utku Korkmaz: Lisanssız GES ve RES’lerin sayısı artacak

Solarçatı CEO’su Utku Korkmaz, yeni düzenlemeyle beraber, lisanssız GES VE lisanssız RES yatırımlarının sayısının artacağını söyledi.

Utku Korkmaz: Lisanssız GES ve RES’lerin sayısı artacak

Enerji Günlüğü - Solarçatı CEO’su Utku Korkmaz, yeni, düzenlemeyle beraber, lisanssız GES yatırımları ile sayısı az olan lisanssız RES yatırımlarının artacağını söyledi. 

Solarçatı Güneş Enerji Sistemleri Güneş Enerjisi Panelleri AŞ CEO’su Utku Korkmaz, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yayımladığı 412 Sıra nolu Milli Emlak Tebliği’nin; yatırım yapabilmek için şahıs arazileri dışında seçenek bulamayan girişimcilerin Hazine arazilerinden tahsis alarak yatırım yapmalarının önünü açtığını söyledi. 

“YATIRIMCI İÇİN BÜYÜK AVANTAJ”

Kamu yararı giden kuruluşlara ihalesiz tahsis imkanı olduğunu da hatırlatan Korkmaz, “Arazilerle ilgili kullanım hakkı kapsamında yapılan değerlendirmelerde kamu idareleri, kamu iktisadi teşebbüsleri, belediye ile kamu kurum ve kuruluşları tarafından işletilen tesisler ve kamu yararına çalışan yatırımcılar gibi kurumlar için ihale yapılmaksızın kullanım hakkı tesis edilecek. Tebliğ ile birlikte, yenilenebilir enerji yatırımı yaparak elektrik ihtiyacını karşılamak ve limitli olarak satış hakkı kazanmak isteyen tüzel kişiler için, doğru proje değerlendirme kriterlerini sağlayan hazine arazilerinde, lisanssız güneş ve rüzgar projesi geliştirme hakkı tanındı.

“LİSANSSIZ GES VE RES SAYISI ARTACAK”

Pek çok girişimcinin proje geliştirebilmek için yalnızca şahıs arazilerine yönelmek durumunda kaldığını kaydeden Utku Korkmaz, Enerji Günlüğü için yaptığı değerlendirmede, “Yeni Tebliğ arazi uygunluğu ve mühendislik kriterleri ile birlikte mevzuata da takılan yatırımcılar için büyük bir avantaj sağlanmıştır. Yapılan düzenleme ile birlikte Türkiye’de GES kurulu gücünün büyük bir bölümünü oluşturulan lisanssız GES yatırımlarının ve çeşitli dezavantajlar nedeniyle RES kurulu gücünde oldukça küçük bir paya sahip lisanssız RES yatırımlarının hızlı şekilde artmasını bekliyoruz.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler