1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Lisanssız GES'lere ek süre işe yaradı, pazar canlandı 

Lisanssız GES'lere ek süre işe yaradı, pazar canlandı 

GENSED Başkanı Halil Demirdağ, tüketim bağlantı noktası eksiği bulunan lisanssız güneş santrali projelerine tanınan 120 günlük ek sürenin 400 MW’lık yatırımın önünü açtığını söyledi. 

Lisanssız GES'lere ek süre işe yaradı, pazar canlandı 

Enerji Günlüğü - GENSED Başkanı Halil Demirdağ, tüketim bağlantı noktası eksiği bulunan lisanssız güneş santrali projelerine tanınan 120 günlük ek sürenin 400 MW’lık yatırımın önünü açtığını söyledi. 

Tüketim noktası bağlantısı kalmadığı için hayata geçirilelemeyen lisanssız elektrik üretim tesisi projelerine yeni tüketim noktası edinme ve ilave süre hakkı tanıyan düzenleme güneş enerjisi sektörünü hareketlendirdi. Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Başkanı Halil Demirdağ, Enerji Günlüğü’ne yaptığı açıklamada, yeni düzenlemeyle lisanssız GES projesi sahiplerine 30 gün içinde başvurup yeni tüketim noktası bildirme hakkı verildiğini hatırlattı. Demirdağ “Projelerin hayata geçirilmesi için verilen 120 günlük ilave süre sayesinde Türkiye’de en az 400 MW’lik lisanssız GES yatırımının önünü açıldı. Böylece güneş enerjisi piyasası hareketlendi. Yani düzenleme sektöre yeniden bir can suyu sağlamış oldu” dedi. 

ÇATI VE CEPHE’DE SES VAR HAREKET YOK 

GENSED Başkanı Halil Demirdağ, mikro güneş enerjisi sistemlerinde aylık mahsuplaşmaya imkan veren düzenlemenin de solar sektöründe olumlu karşılandığını hatırlattı. Düzenleme sektördeki oyuncuları hareketlendirse de pratikte gözle görünür bir sonuca yol açmadığını ifade eden Demirdağ “Artık çatı ve cephe uygulamaları yaygın şekilde konuşulur hale geldi. Ancak sahada pek hareket yok. Sebebi de uygun maliyetli finansman bulmak zor” dedi. 

FAİZLER DÜŞERSE ÇATILAR CANLANIR

Çatı ve cephe düzenlemesinin yatırımcı değil, kendi elektriğini üretmek isteyen tüketici için çıktığının altını çizen GENSED Başkanı Demirdağ şöyle dedi: 

“50 bin liralık bir sistem kurmak istesek en fazla 4 yıl vadeli kredi kullanılabiliyor. Çünkü bu tüketici kredisi mevzuatı kapsamına giriyor. Geri ödenecek tutar 75 bin TL’yi geçiyor. Buna ekipman ve hizmet satın alma sırasında ödenen KDV’yi de ekleyelim. Mahsup edilemediği için tüketicinin cebinden çıkıyor. Bu durum maalesef söz konusu yatırımları yapılamaz kılıyor. Fakat faizlerin gerilemesiyle beraber çatı cephe uygulamalarının da yaygınlaşmasını, piyasanın daha da canlanmasını bekliyoruz.”  

Mehmet KARA

Önceki ve Sonraki Haberler