1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Lübnan`ın elektriği Fatmagül Sultan`dan

Lübnan`ın elektriği Fatmagül Sultan`dan

Enerji Günlüğü - Lübnan'ın elektrik ihtiyacının yüzde 15'ini Karadeniz Holding'e ait Fatmagül Sultan adlı yüzer enerji santrali sağlamaya başladı....

Lübnan`ın elektriği Fatmagül Sultan`dan

Enerji Günlüğü - Lübnan'ın elektrik ihtiyacının yüzde 15'ini Karadeniz Holding'e ait Fatmagül Sultan adlı yüzer enerji santrali sağlamaya başladı. Lübnan Enerji ve Su Bakanı Cibran Basil, ülkesinde yaşayan 1 milyona yakın Suriyeliler için Türkiye'den elektrik istedi. 

Lübnan'da günde 16 saati bulan elektrik kesintilerine son vermek ve mevcut santrallerin bakıma alınmasını sağlamak amacıyla Karadeniz Holding tarafından inşa edilerek Beyrut Limanı'na bağlanan yüzer enerji santrali elektrik üretimine başladı.

188 MW kurulu güçteki Fatmagül Sultan adlı yüzer santralin hizmete başlaması nedeniyle Beyrut'ta havai fişeklerin de atıldığı bir tören düzenlendi. Lübnan Enerji ve Su Bakanı Gebran Bassil (Cibran Basil), tören öncesinde Türk gazetecilerin sorularını da cevaplandırdı.

Basil, Karadeniz Holding'in İngiltere, ABD ve Asya ülkelerinden tam 71 firmanın katıldığı uluslararası ihaleyi kazanarak bu yatırımı gerçekleştirdiğini hatırlattı.

LÜBNAN'IN ELEKTRİĞİNİ SAĞLAYAN FATMAGÜL SULTAN YÜZER SANTRALİNİN VİDEOSUNU İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ 

18 YIL SONRA BİR İLK

Basil, Haziran ayında devreye girecek ikinci bir yüzer santral ile birlikte Karadeniz Holding'in yüzer santral kapasitesinin 270 MW'ye yükseleceğini belirtti. Lübnanlı Bakan, Fatmagül Sultan ile Lübnan'da 1995 yılından bu yana ilk kez elektrik santrallerine yönelik bir adım atıldığını belirtti.

Cibran Basil, anlaşmaya göre Karadeniz Holding'in yüzer santrallerinin üç yıllığına elektrik üretimi yapacağını söyledi. Basil, bu süre içinde elektrikteki kurulu güç yeni santrallerle istenen seviyeye ulaştırılamazsa Karadeniz Holding'le daha uzun süreli çalışabileceklerini anlattı. 

TÜRKİYE'DEN SURİYELİ TALEBİ

Cibran Basil, ülkesinde elektrik talebinin yılda en az yüzde 6-7 oranında arttığını, sadece son iki yıl içindeki artışın ise yüzde 27'yi bulduğunu kaydetti. Cibran Basil, bir bölümü iç savaştan kaçarak gelen mültecilerden oluşan Lübnan'daki yaklaşık 1 milyon Suriyeli'nin ihtiyacının da bu elektrik talebi artışında ciddi rolü bulunduğunu vurguladı. Lübnanlı Bakan "Biz sizden (Türkiye'den) bu Suriyelilerin elektriğini karşılamak üzere bir yüzer gemi daha istiyoruz" diye konuştu.

ELEKTRİĞİN % 25'İ TÜRKLERDEN

Karadeniz Holding Üst Yöneticisi Orhan Karadeniz, Haziran ayında gelecek ikinci yüzer santralin de devreye alınmasıyla Lübnan'ın elektrik ihtiyacının yüzde 25'ini karşılayacaklarını söyledi.

Karadeniz Holding Ticari Operasyonlar Başkanı Nuray Atacık ise "Fatmagül Sultan filomuzdaki altıncı gemi. Geçtiğimiz günlerde gemimizi uluslararası uzmanların eşliğinde test ettik. Maksimum kapasitesi 205 megavat olan gemimiz, sabit olarak 188 megavat elektrik üretiyor" dedi.

4 SAAT YERİNE 6 SAAT

Elektrik üretim altyapısının eski ve yetersiz olması nedeniyle günde 16 saate varan elektrik kesintileri yaşanıyor. Lübnan'daki iç savaş öncesinde yapılan iki büyük elektrik santralinde yaşanan arıza ve benzeri sıkıntılar da bunda etkili. Lübnanlılar, özel şirketlerin mahalle aralarına kurduğu jeneratörlerle elektrik ihtiyaçlarını karşılıyor. Karadeniz Holding yetkilileri, ülkenin bazı kesimlerine günde 4 saat elektrik verilebilirken, Fatmagül Sultan'ın devreye girmesiyle 6 saat elektrik verilmeye başlandığını belirttiler. İkinci geminin devreye girmesiyle Lübnan'ın bazı kesimlerinde yaşayanlar, her gün daha fazla süreyle elektrik alabilecek.

390 MİLYON DOLARLIK SÖZLEŞME

Fatmagül Sultan yüzer santralinin devreye girmesiyle ilgili törene Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi İnan Özyıldız da katıldı. Özyıldız, 390 milyon dolarlık ve 270 megavat elektrik üretimini içeren yüzer santrallerle ilgili anlaşmanın, bugüne kadar iki ülke arasında imzalanan en yüksek bedelli sözleşme olduğunu belirtti.

HES'LERLE TÜRK ŞİRKETLER DE İLGİLİ

Lübnan Enerji ve Su Bakanı Cibran Basil, ülkesindeki elektrik talebinin bir kısmı yüzer santrallerle karşılansa da yeni yatırımlara ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Önümüzdeki dönemde Lübnan'da hidroelektrik santrali yapmayı planladıklarını da kaydeden Cibran Basil, projeyle Türk şirketlerinin de ilgilendiğini söyledi.

Mehmet KARA - BEYRUT

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler