1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Marakeş iklim zirvesi başladı

Marakeş iklim zirvesi başladı

Enerji Günlüğü - Paris İklim Anlaşması’nın nasıl uygulanacağının, uygulama kurallarının nasıl oluşuacağının tartışılacağı COP 22 bugün...

Marakeş iklim zirvesi başladı

Enerji Günlüğü - Paris İklim Anlaşması’nın nasıl uygulanacağının, uygulama kurallarının nasıl oluşuacağının tartışılacağı COP 22 bugün Marakeşte başladı.

Geçtiğimiz sene kabul edilen Paris İklim Anlaşması, tarihte en hızlı onaylanan uluslararası anlaşma olarak 4 Kasım 2016’da yürürlüğe girdi. Paris İklim Anlaşması’nın nasıl uygulanacağının, uygulama kurallarının nasıl oluşuacağının tartışılacağı  COP 22 (Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Taraflar Konferansı 22) ise bugün Fas’ın tarihi kenti Marakeş’te başladı.

Paris Anlaşması, gelecekte iklim değişikliği konusunda atılacak adımlarla ilgili bir yön belirliyor olsa da, anlaşmanın yönlendirici kurallarının halen geliştirilmeye ihtiyacı var.  Paris Anlaşması’na göre 2018 yılında tüm ülkelerin niyet beyanlarının anlaşmaya uygun olarak yenilenmesi gerekiyor. Marakeş İklim Zirvesi bu yenilenme sürecinin nasıl olacağını belirleyecek.

Marakeş İklim Zirvesi aynı zamanda Paris Anlaşması’nın tarafı olan ülkelerin ilk toplantısına (CMA1) da sahne olacak. CMA (Paris Anlaşması Tarafları Toplantıları), Anlaşma’nın sabit, usule dair, yönetimsel ve operasyonel meseleleri için yönetim kurulu işlevi görecek.

TÜRKİYE DE KATILIMCILAR ARASINDA

Türkiye, Paris İklim Anlaşması’nın imzaladığı halde, onaylamayan ülkelerden biri. Bu yüzden Türkiye, yukarıdaki gibi teknik detayların tartışılacağı müzakere toplantılarında (CMA toplantılarında) mevcut koşullara göre, yer alamama tehlikesi ile karşı karşıya. 

Türkiye, özellikle iklim değişikliği ile daha etkin mücadele edebilmek için özel koşulları olduğu ve gelişmiş / gelişmekte olan ülke ayrımının daha net bir biçimde ortaya konulması gerektiği tezini savunuyor. Anlaşma, emisyon azaltımı ve iklim konusunda harekete geçme gibi konularda gelişmiş / gelişmekte olan ülke ayrımı yapmasa da, gelişmiş ülkeler tarafından gelişmekte olan ülkelere teknoloji transferi ve iklim finansmanının sağlanmasını hükmediyor.

İklim değişikliğinin gözle görülür şekilde artan ekonomik, sosyal ve çevresel etkileri Marakeş Zirvesi’ni önemini artırıyor. Üstelik son bilimsel çalışmalar üye ülkelerin Paris Anlaşması öncesi taahhüt ettikleri ulusal katkılar, iklim krizini engellemeye yetmediğini ortaya koydu. Birleşmiş Milletler Çevre Programı’nın (UNEP) anlaşmanın yürürlüğe girdiği gün yayınladığı çalışma durumun aciliyetini ortaya koyuyor. TheEmissionsGap 2016 (SeragazıSalımlarındaAzaltım Açığı) raporuna göre, ülkeler mevcut sözlerini hayata geçirse bile, küresel sıcaklık ortalamasındaki artış bu yüzyılın sonunda 2.9 ila 3.4oC’yi bulabilir.

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler