1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. MMO: BAE-Türkiye Enerji Anlaşması onaylanmamalı

MMO: BAE-Türkiye Enerji Anlaşması onaylanmamalı

Makine Mühendisleri Odası, onaylanmak üzere Meclis’e gönderilen BAE-Türkiye Enerji İşbirliği Anlaşmasının onaylanmaması çağrısı yaptı.

MMO: BAE-Türkiye Enerji Anlaşması onaylanmamalı

Enerji Günlüğü - Makine Mühendisleri Odası, onaylanmak üzere Meclis’e gönderilen BAE-Türkiye Enerji İşbirliği Anlaşmasının onaylanmaması için milletvekillerine çağrıda bulundu. 

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makina Mühendisleri Odası (MMO), onay aşamasında bulunan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile Enerji İşbirliği Anlaşmasının onaylanmaması çağrısı yaptı. 

Onaylanmak üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (T.B.M.M.) gönderilen “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Birleşik Arap Emirlikleri Hükümeti Arasında Enerji ve Doğal Kaynaklar Alanında Strateji Ortaklık Çerçeve Anlaşması”, Cumhurbaşkanı tarafından BAE ziyareti kapsamında, 19 Temmuz 2023 tarihinde imzalanan anlaşmalar arasında yer alıyordu. 

“ANLAŞMA ULUSAL EGEMENLİK HAKLARINI İHLAL EDİCİ NİTELİKTE”

MMO yayınladığı basın açıklamasında, milletvekillerine anlaşmayı onaylamama çağrısı yaptı. MMO’nun açıklamasında söz konusu anlaşmanın Türkiye’nin egemenlik haklarını ihlal edici nitelikte olduğu belirtildi. 

TMMOB MMO Başkanı Yunus Yener imzalı açıklamada şu ifadeler kullanıldı, “BAE’nin kârlı bulması durumunda, finansman temin etmesi vaadi karşılığı; birçok alanda doğal kaynaklar veya elektrik üretim sahaları öncelikli olarak BAE şirketlerine tahsis edilecektir. Anlaşma ile henüz deniz üstü rüzgar enerjisine dayalı elektrik üretim potansiyelinin nasıl değerlendirileceğini konu alan bir strateji oluşturulmamış, yol haritası belirlenmemiş, eylem planı hazırlanmamışken 2.500MW’lık bir sahayı; atılacak adımlar, izlenecek yol haritası saptanmamışken pompaj depolamalı HES’lerden 2.000MW’lık bir dilimi; batarya depolamalı 3.000MW RES ve GES kapasitesini; 5.000MW yeşil hidrojen veya amonyak üretim projesini; 3.000MW doğalgaz santralı projesini; 3.000MW yerli kömür santralı projesini ve 6.000MW nükleer santral projesi olmak üzere toplamda, bugünkü kurulu gücün %23’üne karşılık gelen 24.500 MW’lık kapasiteyi yalnız BAE şirketlerine altın tepsi içinde sunma çabasıyla, başta ihale mevzuatı olmak üzere yürürlükteki uygulamalar ve yasalarla çelişen özel ayrıcalıklar tanınıyor”. 

HAKSIZ REKABET VURGUSU

Nükleer santral tecrübesinin Güney Koreli KEPCO tarafından inşa edilen tesisle sınırlı olduğu bildirilen BAE’nin, teknoloji alanında Türkiye’ye bir katkısı olamayacağını kaydeden açıklama şu sözlerle devam etti, “Söz konusu anlaşmaya göre, enerji yönetimi önce 3 ay içinde teklif edeceği projeleri belirleyerek BAE yönetimine iletecek, izleyen 18 ay içinde BAE şirketleri teklif edilen projeleri inceleyecek ve ilgilendikleri projeler için finansman dahil yapım tekliflerini sunacaktır. Bu süre içinde BAE tarafına önerilen tüm projelerin sahaları diğer şirketlerin erişimine kapalı olacaktır. Bu uygulama, BAE şirketlerine tanınan haksız bir avantajdır. Öte yandan, finansman bulma adına, önümüzdeki dönemde başka ülkelerle benzer anlaşmalar yapılmasının da önü açılmaktadır”. 

MMO’nun açıklaması “Ülkemizin doğal kaynakları tüm halkın malıdır ve toplum yararı doğrultusunda değerlendirilmelidir. Cumhuriyetin 100. yılını kutladığımız günlerde, Cumhuriyet ile kurtulduğumuz kapitülasyonları andıran bu tür anlaşmalarla doğal kaynaklarımızın ve elektrik üretim imtiyazının başka bir ülkenin şirketlerine sunulması kabul edilemez. Yukarıda belirttiğimiz sakıncalar nedeniyle TBMM bu anlaşmayı onaylamamalıdır” ” ifadeleriyle tamamlandı.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler