1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. EMO’dan TBMM’ye: BAE ve S.Arabistan enerji anlaşma tekliflerini reddet

EMO’dan TBMM’ye: BAE ve S.Arabistan enerji anlaşma tekliflerini reddet

EMO, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan ile imzalanan enerji anlaşmalarının Türkiye’nin egemenlik haklarını ihlal ettiğini belirterek, TBMM‘yi söz konusu anlaşma tekliflerini reddetmeye çağırdı.

EMO’dan TBMM’ye: BAE ve S.Arabistan enerji anlaşma tekliflerini reddet

Enerji Günlüğü -  Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) 48. Dönem Yönetim Kurulu, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan ile imzalanan enerji anlaşmaları konusunda yaptığı açıklamada, ülkemizin egemenlik haklarının ihlal edildiğini bildirdi. "Yeni nesil bir kapitülasyon düzenlemesi olan bu anlaşmalarla, enerji alanının kontrolü yabancı tekellere geçecektir" uyarısında bulunan EMO, TBMM‘yi söz konusu anlaşma tekliflerini reddetmeye çağırdı.

İHALESİZ İMTİYAZ VERME İŞLEMİ 

Birleşik Arap Emirlikleri ile imzalanan "Stratejik Ortaklık" Çerçeve Anlaşması"nın, Akkuyu nükleer santralına ilişkin Rusya ile yapılan anlaşmaya benzer şekilde esasen bir ihalesiz imtiyaz verme işlemi olduğu kaydedilen açıklamada, “Bu anlaşma açıkça ülkemizin egemenlik haklarını ihlal edici niteliktedir. Birleşik Arap Emirlikleri`ne hiçbir yükümlülük yüklemeden, kârlı bulmaları durumunda, doğal kaynakların ve elektrik üretim sahalarının öncelikli olarak tahsis edilmesini içermektedir… Anlaşmayla deniz üstü rüzgar ve enerji depolama tesisleri hediye edilirken, toplam kurulu gücümüzün yüzde 23`üne karşılık gelen 24 bin 500 MW`lık bir kapasite tek işlemle bu ülkeye verilmektedir” denildi. 

ÜLKE GELECEĞİNE BUGÜNDEN İPOTEK KONULUYOR

Suudi Arabistan ile imzalanan anlaşmada ise detaylar bilinmese de elektrikli araçlar, güneş paneli gibi alanlardaki yeni teknolojilerde ihtiyaç duyulan kritik madenlerle ilgili işbirliği yapılacağı ifade edilen açıklamada, “Önümüzdeki yüzyılda petrolden daha kıymetli olacak olan stratejik madenlerimizin işletilmesinin bir başka ülkeye bırakılması, ülke geleceğine bugünden ipotek koymak demektir” ifadesi yer aldı.

YENİ NESİL BİR KAPİTÜLASYON DÜZENLEMESİ

EMO, bu anlaşmaların TBMM`de kabul edilmesi ve hayata geçirmesiyle zaten tekelleşme eğilimi gösteren enerji alanının büyük ölçüde Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Rusya`nın kontrolüne geçeceğine dikkat çekerek, “Bu yolla verilmek istenilen tahsilat garantilerinin boyutları irdelenmeli, bu ülkelere olan dış borcumuzun miktarı sorgulanmalıdır!

Yeni nesil bir kapitülasyon düzenlemesi olan bu anlaşmalarla, enerji alanının kontrolü yabancı tekellere geçecektir. Üstelik işlemlerin kanun niteliğindeki uluslararası anlaşmalarla gerçekleştirilmesi; yargı denetimini de ortadan kaldırmaktadır” uyarısında bulundu.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile 19 Temmuz 2023 tarihinde imzalandığı ifade edilen "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Birleşik Arap Emirlikleri Hükümeti Arasında Enerji ve Doğal Kaynaklar Alanında Stratejik Ortaklık Çerçeve Anlaşması" onay için TBMM Başkanlığına sunulmuştu. Diğer yandan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, enerji teknolojileri açısından kritik önemdeki madenlere ilişkin Suudi Arabistan ile de bir başka anlaşma imzalandığını açıklamıştı.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler