1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Muğla’nın atık arıtma suyu çamurları yakıt olacak

Muğla’nın atık arıtma suyu çamurları yakıt olacak

Muğla’da bulunan 28 adet atıksu arıtma tesisinde biriken çamurlar kurutularak pelet yakıt haline getirilecek.

Muğla’nın atık arıtma suyu çamurları yakıt olacak

Enerji Günlüğü - Muğla’da bulunan 28 adet atıksu arıtma tesisinde biriken çamurlar kurutularak pelet yakıt haline getirilecek.

Aslantürk İnşaat Madencilik Konkasör Mıcır Tesisi -Sevengül Aslantürk tarafından Muğla İli, Menteşe İlçesi, Akkaya Mahallesi’nde batı sınırında Çimentaş İzmir Çimento Fabrikaları A.Ş.’ye ait ruhsatlı II A Grubu kalker ocağı bulunan alanda arıtma çamuru kurutma tesisi kurulması planlanıyor.

ATIKSU ARITMA TESİSLERİNDEKİ ATIK ÇAMUR DEĞERLENDİRİLECEK

7 milyon lira değerindeki proje kapsamında, kullanılması planlanan Arıtma çamurları Muğla’da bulunan 28 adet Atıksu Arıtma Tesisi’nden temin edilecek. Bu tesislerden yılda ortalama 44.029 ton atık çamur çıkıyor. Projenin hayata geçirilmesi ile hem çevre kirliliğinin azaltılmasına hem de ekonomik olarak bölgenin gelişmesine katkı sağlanacak. 

Döner Tamburlu Kurutma fırını saatte yaklaşık 6250 kg/saat atık çamurunu kurutma kapasitesine sahip olacak. Tesiste sürekli üretim yapılması durumunda günde 150 ton arıtma çamurunun kurutulması planlanıyor.

PELET ÜRETİMİ YAPILACAK

Tehlikeli atık olarak değerlendirilen atıklar tesise kabul edilmeyecek. Arıtma tesislerinden alınan Tesise %22 kuruluk oranında kabul edilen arıtma çamurları ön kabul işlemlerinin ardından ön havuzda depolanacak, sonrasında döner fırınlı kurutma ünitesinin silosuna aktarılacak. 6250 kg/saat Atık Arıtma çamurunu kurutma kapasitesine sahip döner fırında, atık çamuru %90 kuruluk oranına ulaşıncaya kadar termal işlem uygulanacak.

Tesiste kurutma işlemi tamamlandıktan sonra geçici depolanan % 90 kuruluk oranına sahip çamurlar son ürün olan Pelet işlemi için peletleme sistemine alınacak. Konsantre ürünün nem ve ısı yardımıyla belli boyutlarda sertleştirilme işlemine peletleme deniyor. Tesiste Son ürün olarak Üretilen Peletler tesiste yakıt olarak kullanılmayacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından İzinli ve Lisanslı Yakma Tesislerine gönderilecek.

Muğla İli’nde Atıksu Arıtma Tesislerinden kaynaklı atık çamurların bertarafı için benzer bir tesis bulunmuyor. Atıksu arıtma çamurları çevre İllerde yer alan depolama alanları ve kurutma tesislerine gönderilerek bertarafı sağlanıyor ve bu durum bertaraf maliyetlerini arttırıyor.

Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler