1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Müslümanlar iklim için harekete geçti

Müslümanlar iklim için harekete geçti

Enerji Günlüğü - İslam dünyasının önde gelen isimleri, yeryüzündeki tüm müslümanları, dünyanın geleceğini tehdit eden iklim değişikliğiyle aktif...

Müslümanlar iklim için harekete geçti

Enerji Günlüğü - İslam dünyasının önde gelen isimleri, yeryüzündeki tüm müslümanları, dünyanın geleceğini tehdit eden iklim değişikliğiyle aktif mücadeleye çağıracak.

Müslüman bilim insanları, akademisyenler ve dini grupların geniş katılımıyla İslam İklim Değişikliği Deklarasyonu hazırlanıyor. Deklarasyon, iklim değişikliğinin neden dünyadaki en önemli sorun olduğunu, Müslümanların iklim değişikliği ile mücadeleyi bir dini vecibe olarak görmesi gerektiğini ve bu vecibenin nasıl yerine getirilebileceğini açıklamayı hedefliyor.

İSTANBUL'DAN TÜM DÜNYAYA DUYURULACAK

Deklarasyon, 17-18 Ağustos 2015 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek iki günlük bir sempozyumun çıktısı olacak. Sempozyum, Müslüman bilim insanları, karar vericiler ve Müslüman aktivistler ve BM temsilcileri, sivil toplum liderleri ile diğer dini liderlerin katılımı ile gerçekleşecek. Hazırlanacak İslam İklim Değişikliği Deklarasyonu daha sonra tüm dünyaya duyurulacak.

GLOBAL EYLEM PLANININ ACİLİYETİ

Deklarasyon, iklim değişikliğinin tahribatından, fosil yakıt kirliliğinden bağımsız ve %100 temiz, güvenli ve yenilenebilir temelde bir dünya yaratmak için İslamın rolünü vurgulamak için Cami ve medreselerde acil bir global eylem ihtiyacının altını çizecek.

ZENGİN ÜLKELERE ÇAĞRI YAPILACAK

Deklarasyonla aynı zamanda en zengin ve en güçlü ülkeler sera gazlarını büyük ölçüde azaltmaya ve hasar görebilirliği yüksek olan toplumlara destek vermeye çağrılacak. İklim değişikliğinin etkilerinin yanı sıra, deklarasyonla yenilenebilir enerjiye geçişin önemi de vurgulanacak.

MUBAJE: İSLAM BİZE BUNU ÖĞRETİR

Etkinlik öncesinde konuşan Uganda Baş Müftüsü Şeyh Shaban Ramadhan Mubaje, “Herkes, gezegenimize verdiğimiz zarar ve bu zararın en yoksul kesimler üzerinde yıkıcı etkileri konusundaki katkısınının farkına varmalı. İslam bize şunu öğretir: (insanoğlu, dünyada olanı güvende tutan bir kahyadır). Bu yüzden, insanoğlu gelecek nesillere bulduğumuzdan daha güzel bir dünya bırakmak için yapılması gereken ne varsa yapmalıdır" dedi.

THIAW: ORTAK PAYDADA BULUŞMAK CESARET VERİCİ

BM Çevre Programı Yönetici Yardımcısı ve BM Genel Sekreteri Asistanı İbrahim Thiaw da, 2015'in uluslararası toplumun, iklim değişikliği ile nasıl mücadele edeceğine ve sürdürülebilir kalkınmanın nasıl sağlanacağı konusunda karar vereceği bir yıl olduğuna dikkat çekti. Thiaw, farklı din ve inanışlara sahip grupların insanlığın gidişatının etik ve ruhani değerler ışığında değişmesi gerektiği konusunda ortak paydada buluşmasını cesaret verici olarak değerlendirdi. .

Thiaw daha sonra şu ifadeleri kullandı:

"Müslüman liderler tarafından hazırlanan ve 1.6 milyon İslam inancına sahip insanları bir dini vecibe olarak iklim değişikliği ile mücadele çağıran bu deklarasyon, umarım, insanlığın şu ana kadar yüzyüze kaldığı en büyük sorunu çözmeye dair çabaları güçlendirecektir."

İslam İklim Değişikliği Deklarasyonu'nun duyurulacağı toplantıya ve sempozyuma katılacak kişilerden bazıları şöyle:

1 - Makbule Kocak, Enerji, Su ve Çevre İlişkileri Genel Müdür Yardımcısı, Dış İşleri Bakanlığı

2 - Büyükelçi EbrahimRasool, Güney Afrika’nın eski ABD Büyükelçisi

3 - Dr. MohammedAshmawey, Islamic Relief Worldwide Yöneticisi

4 - Dr. Tahir Salie, İslamicReliefWorldwide Mütevelli Heyeti Başkanı

5 - Fazlun Khalid, Islamic Foundation for Ecology & Environmental Sciences Kurucusu

6 - Şeyh Shaban Ramadhan Mubaje, Uganda Baş Müftsü

7 - Din Syamsuddin, Endonezya Ulema Konseyi Başkanı

8 - HalldorThorgeirsson,UNFCCC Sekretaryası Strateji Yöneticisi

9 - İbrahim Thiaw, BM Çevre Programı Yönetici Yardımcısı ve BM Genel Sekreteri Asistanı

10 - Wael Hmaidan, Climate Action Network Yöneticisi

11 - Abdelouahed Fikrat, Fas Çevre Bakanlığı Genel Sekreteri

12 - Dr. Mohammed El Arwadi, Lübnan Baş Müftüsü Temsilcisi

13 - Büyükelçi Razim Colic, Bosna Müslüman Toplumu Dış İlişkiler Yöneticisi

14 - Dr. Abdulkadir Balonda, Uganda Yüksek Müslüman Konseyi Başkanı

15 - Martin Koop, İklim Adaleti Savunuculuk Sorumlusu, Dünya Lüteriyen Federasyonu

16 - Nana Firman, Green Faith Bursiyeri

Önceki ve Sonraki Haberler