1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Nijer ile Uranyum için mutabakat zaptı imzalandı

Nijer ile Uranyum için mutabakat zaptı imzalandı

Enerji Günlüğü – Türkiye ile Nijer arasında madenler konusunda ilişkileri geliştirmek üzere mutabakat zaptı imzalandı.Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı...

Nijer ile Uranyum için mutabakat zaptı imzalandı

Enerji Günlüğü – Türkiye ile Nijer arasında madenler konusunda ilişkileri geliştirmek üzere mutabakat zaptı imzalandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Nijer Madenler ve Sınai Kalkınma Bakanı Omar Hamidou ve Nijer Enerji ve Petrol Bakanı Foumakoye Gado ile Bakanlık binasında görüştü. Görüşme esnasında madenler konusunda ilişkileri geliştirmek üzere 2 ülke bakanlığı arasında mutabakat zaptı imzalandı.

NİJERLE URANYUM NEDENİYLE İLGİLİYİZ

İmza töreninin ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Yıldız, "Nijer ile özellikle nükleer santral kurduğumuz bir süreçte uranyumla alakalı ilgimiz devam ediyor. Belki üçüncü ülkelerle bunun proses edilmesi söz konusu olacaktır. Bununla alakalı görüşmelerimiz devam ediyor" dedi.

NÜKLEERDE KARARLILIĞIMIZ SÜRÜYOR

Japonya'daki Fukuşima kazasının yıl dönümü olduğunun hatırlatılarak değerlendirmesinin sorulması üzerine Yıldız, "Normalde biz bunu güvenlik sistemlerinin artırılması için önemli bir gerekçe olarak görüyoruz" dedi. 1986 yılındaki nükleer kazadan bugüne kadar Ukrayna'da 144 nükleer santral inşa edildiğini ifade eden Yıldız, her tür enerji kaynağına karşı gösterileri kalkınmaya karşı olarak değerlendirdiğini belirtti. Yıldız, nükleer enerjiye ilişkin "Şu ana kadar kararlılığımızı, duruşumuzu etkileyen, değiştiren herhangi bir şey olmamıştır" ifadelerini kullandı.

AB İLE RUSYA GERİLİMİ BİZİ ETKİLEMEZ

Bir gazetecinin Ukrayna krizi nedeniyle Türkiye’nin gaz sıkıntısı yaşayıp yaşamayacağı yönlü sorusuna ise Yıldız, "İşin başında söylediğimiz bir konu vardı. Bu tür büyük projelerin riskleri, tehditleri, fırsatları sürekli oluşur. Enerji noktasına kadar sirayet edecek bir siyasi sıkıntının zaman zaman baş gösterdiğini görüyoruz. Avrupa Birliği ile Rusya arasındaki bir problemdir şu anda konuştuğumuz. Türkiye, Avrupa'nın doğal gaz ihtiyacını karşılamak için Güney Akım gibi bir projede iznini vermiştir Rusya'ya. Bunun gerçekleşmesini isteriz ama buna karar verecekler satıcı ve alıcılardır. Münhasır ekonomik sahamızdan geçecek ve denizden gidecek bu projede Türkiye'nin arz güvenliği ile alakalı herhangi bir konu söz konusu değildir. Temennimiz Avrupa Birliği ile Rusya'nın bunu kendi aralarında çözmeleri gerektiğidir."

YALNIZCA İRAN’A YÖNELİK DEĞİLİZ

Yıldız, İran'ın doğal gazına yönelik başka bir soruya karşılık "Yalnızca İran'a has bir davranışta bulunduğumuzu söyleyenler, bizim Rusya ile yaptığımız projeleri o zaman açıklayamazlar, TANAP'ı açıklayamazlar, Kuzey Irak ile geliştireceğimiz projeleri açıklayamazlar" diye konuştu

İRAN TAHKİM DAVASI DEVAM EDİYOR

İran’la ilgili 2 tane davanın olduğunu belirten Yıldız, “İran’la ilgili biliyorsunuz 2 tane davamız var. Eksik kesim hattan kaynaklanan ve fiyat revizyonu içeren. Birinci davayla alakalı bu davalar tahkim heyeti tarafından ayrıştırıldı. Ve 10 Nisan 2014’de kadar da bir takım dava dilekçelerinin ve duruşma sonrası dilekçelerin tahkim heyetine sunması kararlaştırıldı. Fiyat revizyonu ile ilgili ikinci davada ise 15 ila 17 Temmuz’da gerekli uzmanların dinlenmesinden sonra karar açıklanmasını söylediler. Dolayısıyla İran bize yeni bir fiyat getirmediği için tahkim süresi ön plana çıktı ve o devam ediyor.” diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler