1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Norveç Emeklilik Fonu fosil yakıtlara yatırım yapmayacak

Norveç Emeklilik Fonu fosil yakıtlara yatırım yapmayacak

Norveç Hükümeti Küresel Emeklilik Fonu, fosil yakıtlara yatırdığı milyarlarca doları geri çekerek, güneş ve rüzgar enerjisi pazarlarına giriyor.

Norveç Emeklilik Fonu fosil yakıtlara yatırım yapmayacak

Enerji Günlüğü - Norveç Hükümeti Küresel Emeklilik Fonu, fosil yakıtlara yatırdığı milyarlarca doları geri çekerek, güneş ve rüzgar enerjisi pazarlarına giriyor.

Kamuoyuna açıklanmış bugüne kadarki en büyük petrol ve doğalgaz yatırım sonlandırması kararı Norveç’ten geldi. Dünyanın en büyük devlet fonu olan ve Petrol Fonu olarak da bilinen, 150 petrol ve doğalgaz şirketinde milyarlarca dolar değerinde yatırımları bulunan Norveç Emeklilik Fonu’nun petrol fiyatlarındaki düşüş gerekçesiyle fosil yakıtlardan çekilme konusundaki önergesi, Norveç Parlamentosu’nda oylanarak (oy birliğiyle) meclisten geçti. Böylece Norveç’in trilyon dolar değerindeki Norveç Hükümeti Küresel Emeklilik Fonu, fosil yakıtlara yatırdığı milyarlarca doları geri çekerek, güneş ve rüzgar pazarlarına girecek. 

FONUN YÜZDE 2’Sİ YENİLENEBİLİR KAYNAKLARA YATIRILACAK

Parlamento, devlet fonunun, tarihinde bir ilke imza atarak ve gelişmiş piyasalardaki rüzgar ve güneş projelerinden başlayarak fonun yüzde 2’sine denk gelen 20 milyar doları yenilenebilir kaynaklara yatırmasına izin verdi. Yenilenebilir yatırımların ilkinin 14 milyar dolar ölçeğinde olması önerildi ancak tavan fiyat, fonun yüzde 2’sine denk gelen 20 milyar dolara denk geliyor. Norveç Maliye Bakanlığı’nın yaptırdığı analize göre, küresel yenilenebilir enerji altyapılarının piyasa değerinin, 2017 yılında 2,9 trilyon dolarlık değerinden %50 büyüyerek, 2030’da 4,2 trilyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.

KARARDAN RWE VE GLENCORE GİBİ DEV ŞİRKETLER ETKİLENECEK

Devlet fonunun, kömür şirketlerinden milyarlarca dolarlık yatırımını çekmesine karar verildi. Şirket isimleri henüz dile getirilmese de yeni etik kriterleri uyarınca yıllık 20     Milyon tondan fazla madencilik faaliyetinde bulunan ya da 10 GW kurulu güce sahip şirketler kapsam dışında kalacağı için RWE ve Glencore gibi şirketlerin de bu karardan etkilenmesi bekleniyor. Geri çekilecek yatırım miktarının 5,8 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Kömür, petrol ve doğalgazın tamamının hariç bırakıldığı durumda ise bu rakam 13 milyar doların üzerine çıkabilir.

2050’YE KADAR KÖMÜR YATIRIMLARI SONLANDIRILMALI

Türkiye’den Avrupa İklim Eylem Ağı (CAN Europe) Türkiye İklim ve Enerji Politikaları koordinatörü, Elif Gündüzyeli: "Paris Anlaşması'nın imzalanmasını takiben Avrupa'nın en büyük emeklilik fonunun kademeli olarak kömür ve diğer fosil yakıtlardan yatırımlarını çekerek yenilenebilir enerjiyi önceliklendirmesi, iklim krizinin ölçeği ve piyasalara etkisi hakkında önemli bir sinyal veriyor. Küresel sıcaklık artışını 1,5C derecede tutabilmek için devletlerle birlikte yatırımcılar ve iş dünyasının da iddialı adımlar atması şart. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC)'nin geçtiğimiz yıl yayınlanan raporunda belirttiği gibi, bu adımların başında tüm OECD ülkelerinde 2030'a kadar, diğer ülkelerde de 2050'ye kadar kömür kaynaklı enerji üretiminin tamamen sonlandırılması geliyor." dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler