1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Norveçli DNV GL Kuzey Akım 2 projesinden çekildi

Norveçli DNV GL Kuzey Akım 2 projesinden çekildi

Norveçli DNV GL, ABD’nin yaptırımlarını genişletme tehditleri nedeniyle Kuzey Akım 2 Doğal Gaz Boru Hattı projesinden çekildi.

Norveçli DNV GL Kuzey Akım 2 projesinden çekildi

Enerji Günlüğü - Norveçli DNV GL, ABD’nin yaptırımlarını genişletme tehditleri nedeniyle Kuzey Akım 2 Doğal Gaz Boru Hattı projesinden çekildi.

Norveçli boru hattı güvenliği ve teknik doğrulama hizmetleri sağlayıcısı Det Norske Veritas-Germanischer Lloyd (DNV GL), 1 Ocak'ta ABD Senatosunun ABD Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası'nın (NDAA) başkanlık vetosunu geçersiz kılmak için yaptığı oylamadan 4 gün sonra Kuzey Akım-2 doğal gaz boru hattı projesinden çekildiğini duyurdu. Yasa, boru döşeme gemilerine hizmet veren veya Kuzey Akım 2'nin 2021 ortasına kadar ilk gazı taşıma hedefine ulaşmasına yardımcı olan şirketlere yönelik yeni yaptırımlar getiriyor.

DNV GL, Kuzey Akım-2 projesinde belgelerin incelenmesi ve inşaat işlerinin standartlara uygunluğunun denetlenmesinin yanı sıra, gaz boru hattının döşenmesi sırasında gemilerde kullanılan ekipmanın test edilmesi ve hazırlanmasının izlenmesi görevini yerine getiriyordu. DNV GL’nin ayrıca, proje tamamlandıktan sonra uygunluk sertifikası verme görevi de bulunuyordu.

Kuzey Akım 2 Doğal Gaz Boru Hattı’nın inşası öncesinde ABD'nin hatta yönelik itirazları nedeniyle 1 yıl kadar durmuştu. Rus gaz şirketi Gazprom liderliğindeki konsorsiyum, projenin yüzde 90'ından fazlasını tamamlanmış bulunuyor. 11.6 milyar dolar değerindeki projenin ortakları arasında proje sahibi Gazprom’un yanı sıra Shell, OMV, Engie, Uniper ve Wintershall şirketleri yer alıyor.

Kuzey Akım 2 ile birlikte Rusya'nın Baltık Denizi'nin altından Almanya'da doğalgaz ihracat kapasitesi ikiye katlanarak yıllık 110 milyar metreküp üzerine çıkacak. Rus doğalgazının Baltık Denizi'nden Almanya'ya taşıyacak ve Ukrayna, Polonya gibi doğu Avrupa ülkelerini bypass ederek transfer gelirinden edecek Kuzey Akım 2 Doğalgaz Boru Hattı ile yılda fazladan 55 milyar metreküp Rus gazının Almanya’ya ve Almanya üzerinden Avrupa’ya taşınması öngörülüyor.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler