1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. ABD’den Kuzey Akım 2’de yumuşama sinyali

ABD’den Kuzey Akım 2’de yumuşama sinyali

Biden yönetiminin, Kuzey Akım 2 Doğal Gaz Boru Hattı projesinde belirli koşullar yerine getirilirse Almanya'ya yaptırımlardan feragat etmeye hazır olduğu kaydediliyor.

ABD’den Kuzey Akım 2’de yumuşama sinyali

Enerji Günlüğü - Biden yönetiminin, Kuzey Akım 2 Doğal Gaz Boru Hattı projesinde belirli koşullar yerine getirilirse Almanya'ya yaptırımlardan feragat etmeye hazır olduğu kaydediliyor.

Ürettiği sıvılaştırılmış doğal gazın (LNG) ihracatını artırmak, uluslararası piyasalardaki ticari anlaşmazlıklarda pazarlık payı elde etmek ve AB ile Rusya'nın yakınlaşmasını önlemek için Kuzey Akım 2 Boru Hattı’nın tamamlanmasına karşı çıkan ABD’de yeni hükümet yumuşama sinyalleri veriyor. Handelsblatt gazetesinin ABD'li bir yetkiliye dayandırdığı habere göre, Biden yönetimi Rus doğal gazını Baltık Denizi'nin altında Almanya'ya taşıyacak olan Kuzey Akım 2 Doğal Gaz Boru Hattı projesini tartışmaya ve belirli koşullar yerine getirilirse Almanya'ya yaptırımlardan feragat etmeye hazır olduğunun sinyalini verdi. 

Handelsblatt'a göre Washington'un talepleri arasında Avrupa'nın Rus gazına aşırı derecede bağımlı hale gelmesinin engellenmesi ve Ukrayna'nın Avrupa gaz altyapısından ayrıştırılmasının durdurulması yer alıyor. Gazete, Rusya'nın Ukrayna üzerinden gaz dağıtımını azaltması ve böylece Kiev'i nakit sıkıntısı çeken ekonomisi için çok ihtiyaç duyulan transit ücretlerinden milyarlarca dolar mahrum bırakması durumunda, ABD'nin bir boru hattı "kapatma mekanizması" ile bu durumun engellenmesini istediğini kaydediyor. 

ABD Kongresi, Kuzey Akım 2 inşaatı nedeniyle 2019 ve 2020 yılı sonlarında yaptırımları hayata geçirmişti. Yaptırımlar sonrasında Rusya Kuzey Akım 2'nin tamamlanması kararlılığını korumuş, Almanya ise baskı altına girmişti. 

ABD ÇALIŞMALARI YAKINDAN TAKİP EDECEK

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price ise Kuzey Akım 2’nin tamamlanmasına yönelik faaliyetleri yakından takip edeceğini ve bu yönde atılacak adımlar karşısında yaptırımları kararlılıkla uygulayacağını söyledi. 

Price, "Avrupa'nın enerji güvenliğinin güçlendirilmesi için müttefiklerimiz ve ortaklarımız ile yakın şekilde çalışacağız" diye konuştu.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler