1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Gazprom Kuzey Akım 2’yi bu yıl tamamlamayı planlıyor

Gazprom Kuzey Akım 2’yi bu yıl tamamlamayı planlıyor

Rus kamu doğal gaz şirketi Gazprom, Kuzey Akım 2 Doğal Gaz Boru Hattı’nın bu yıl hayata geçmesini bekliyor. 

Gazprom Kuzey Akım 2’yi bu yıl tamamlamayı planlıyor

Enerji Günlüğü - Rus kamu doğal gaz şirketi Gazprom, Kuzey Akım 2 Doğal Gaz Boru Hattı’nın bu yıl hayata geçmesini bekliyor. 

RIA haber ajansının haberine göre, Rus kamu doğal gaz şirketi Gazprom, Rus doğal gazını Baltık Denizi'nin altından Almanya'ya taşıyacak Kuzey Akım 2 Doğal Gaz Boru Hattı’nın 2021 yılında tamamlanarak hayata geçmesini bekliyor.

Kuzey Akım 2 projesinin hali hazırda yüzde 90'ı tamamlanmış durumda. Kuzey Akım 2 ile birlikte Rusya'nın Baltık Denizi'nin altından Almanya'da doğalgaz ihracat kapasitesi ikiye katlanarak yıllık 110 milyar metreküp üzerine çıkacak. Rus doğalgazının Baltık Denizi'nden Almanya'ya taşıyacak ve Ukrayna, Polonya gibi doğu Avrupa ülkelerini bypass ederek transfer gelirinden edecek Kuzey Akım 2 Doğalgaz Boru Hattı ile yılda fazladan 55 milyar metreküp Rus gazının taşınması öngörülüyor.

ALMANYA’DAN ABD’YE MUHALEFETTEN VAZGEÇ MEKTUBU

Öte yandan ABD yaptırımları nedeniyle baskı altına giren Almanya’nın ABD’ye proje ile ilgili gizli bir teklifte bulunduğu kaydedildi. Alman çevre kuruluşu "Deutsche Umwelthilfe" (DUH), Alman hükümetinin geçen yıl ABD'ye, Kuzey Akım 2 projesine muhalefetinden vazgeçmesi için "gizli" bir teklifte bulunduğu mektubu yayımladı. Almanya Maliye Bakanı Olaf Scholz'un o dönemki mevkidaşı Steven Mnuchin'e yazdığı 7 Ağustos 2020 tarihli gayriresmi ibareli mektupta, ABD'nin Kuzey Akım 2'ye karşı yaptırımlardan vazgeçmesi için Almanya'nın kuzeyine iki LNG istasyonu kurma ve bunun için 1 milyar euroya kadar yatırımda bulunma teklifi dile getiriliyor. 

LAVROV: AB İLE İLİŞKİLERİ KOPARMAYA HAZIRIZ

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ise geçtiğimiz günlerde verdiği bir röportajında AB'nin Rusya'ya karşı ekonomik yaptırımlara başvurmaya devam etmesi halinde, AB ile ilişkilerin kopmasına hazır olduklarını söyledi. Lavrov, Moskova'nın AB ile ilişkileri kesme yönünde adım atıp atmayacağı sorusuna, "Bunu yapmaya hazırız. Ekonomimiz için risk yaratacak şekilde bazı sektörlere yaptırımlar uygulandığını görürsek bunu yapabiliriz. Kendimizi global yaşamdan izole etmek istemiyoruz, ancak bunun için hazırız. Eğer barış istiyorsanız, savaşa da hazır olmalısınız" yanıtını verdi. 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler