1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Kuzey Akım 2 projesinin iptal edilme riski var

Kuzey Akım 2 projesinin iptal edilme riski var

Gazprom, politik baskılar gibi çeşitli zorluklar nedeniyle Kuzey Akım 2 projesinin askıya alınma ya da iptal edilme riskleri olduğunu açıkladı. 

Kuzey Akım 2 projesinin iptal edilme riski var

Enerji Günlüğü - Gazprom, politik baskılar gibi çeşitli zorluklar nedeniyle Kuzey Akım 2 projesinin askıya alınma ya da iptal edilme riskleri olduğunu açıkladı. 

Rus gazını Baltık Denizi'nden Almanya'ya ve Almanya üzerinden Avrupa'ya ulaştıracak olan Kuzey Akım 2 Doğalgaz Boru Hattı yaptırımlar nedeniyle planlandığı şekilde ilerlemiyor. Projenin sahibi Rus kamu doğal gaz şirketi Gazprom yaptığı açıklamada, “Politik baskılar gibi çeşitli zorluklar nedeniyle Kuzey Akım 2 projesinin askıya alınması ya da iptal edilmesi riskleri var” ifadesini kullandı. 

Kremlin ise yaptığı açıklamada, Kuzey Akım 2 gelişmelerini yakından izlediklerini belirterek, “Proje ABD’nin hukuksuz baskısı altında olmaya devam ediyor. Planımız projeyi tamamlamak” dedi. 

ABD BORU DÖŞEME GEMİLERİNE YAPTIRIM PLANLIYOR

Almanya Ekonomi Bakanlığı da bir açıklama yaparak, ABD'nin Kuzey Akım 2 boru hattının inşaasını yürütün Rus gemilerine yaptırım uygulamayı planladığı konusunda Berlin'i bilgilendirdiğini duyurdu. Ekonomi Bakanlığı Sözcüsü yaptığı açıklamada, "ABD'nin yaptığı duyuruyu üzüntü ile not ettik" dedi. Sözcü, ABD'nin Kuzey Akım 2'de boru döşeme çalışmasını yürüten Rus bandıralı Fortuna gemisi ve bu geminin sahibi KVT-RUS şirketine yaptırım uygulayacağını vurguladı. Fortuna gemisi hali hazırda Almanya'nın Rostock limanı yakınlarında demirli. 

ZÜRİCH SİGORTA PROJEDEN ÇEKİLDİ İDDİASI

Öte yandan ABD’nin yaptırım tehdidi sigorta sektöründe de etkisini gösterdi. İsviçreli sigorta şirketi Zurich Insurance Group’un ABD’nin yaptırım tehdidi nedeniyle Kuzey Akım-2 Doğalgaz Boru Hattı’nın inşaatını sigortalamaktan vazgeçeceği kaydedildi. 

Bloomberg’in, konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Zurich, Ramboll ve sertifika sahibi Det Norske Veritas Holding A.Ş. ile birlikte bu ay içinde projeden çekilen üçüncü şirket oldu. 

ABD Senatosu’nun 2021 yılının ilk gününde Başkan Donald Trump'ın vetosunu kaldırarak oyladığı 2021 mali bütçesi, diğer maddelerinin yanı sıra Kuzey Akım-2'ye yönelik yaptırımların genişletilmesini de öngörüyor. Yaptırımlar bu kez özellikle boru testi ve sertifikasyon hizmetleri sağlayan kuruluşların yanı sıra hattın inşasında yer alan gemiler için hizmet sunan şirketleri de etkileyecek.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler