1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. AB, Kuzey Akım 2’nin durdurulmasını talep etti

AB, Kuzey Akım 2’nin durdurulmasını talep etti

Avrupa Parlamentosu, Kuzey Akım 2 Doğal Gaz Boru Hattı projesinin durdurulmasını talep etti.

AB, Kuzey Akım 2’nin durdurulmasını talep etti

Enerji Günlüğü - Avrupa Parlamentosu, Kuzey Akım 2 Doğal Gaz Boru Hattı projesinin durdurulmasını talep etti.

Avrupa Parlamentosu (AP), Rus muhalif siyasetçi Aleksey Navalni'ye hapis cezası verilmesi nedeniyle Rusya'ya yaptırımların artırılmasını talep etti. AP milletvekillerinin kabul ettiği karar tasarısında, Navalni'nin zehirlenmesi, gözaltına alınması ve yargılanmasından sorumlu kişi ve organlara yaptırım uygulanması yanında Rus gazını Baltık Denizi'nden Almanya üzeri Avrupa'ya ulaştıracak olan Kuzey Akım 2 projesinin de durdurulması talep edildi. Avrupa Birliği'ne (AB) ve üye ülkelere çağrıda bulunan AP, Rusya ile ilişkilerin gözden geçirilmesi ve demokratik değerler, hukukun üstünlüğü, temel haklar ve insan hakları çerçevesinde yeniden tanımlanmasını istedi. Rusya ile çeşitli platformlarda yürütülen iş birliklerinin de eleştirel bir sorgulanmasının yapılması gerektiğini belirten parlamento, bu iş birlikleri arasında Kuzey Akım 2 Doğal Gaz Boru Hattı projesinin de olduğunu ifade etti. Parlamento, Alman-Rus ortaklığı ile yürütülen Kuzey Akım 2 Doğal Gaz Boru Hattı projesinin derhal durdurulmasını talep etti.

AB’NİN PROJEYİ ÖNLEMESİ MÜMKÜN GÖRÜNMÜYOR

Konu Pazartesi günü AB dışişleri bakanları toplantısında ele alınacak. Yaptırım kararı, 27 AB üyesi ülke tarafından oy birliği ile alınması gerekiyor. Dolayısıyla Almanya’nın onay verdiği projeyi AB’nin önlemesi mümkün görünmüyor.

ABD yönetimi de Salı günü,  projede yer alan bir Rus şirkete daha yaptırım uygulama kararı almıştı.

Kuzey Akım 2 ile birlikte Rusya'nın Baltık Denizi'nin altından Almanya'da doğalgaz ihracat kapasitesi ikiye katlanarak yıllık 110 milyar metreküp üzerine çıkacak. Rus doğalgazının Baltık Denizi'nden Almanya'ya taşıyacak ve Ukrayna, Polonya gibi doğu Avrupa ülkelerini bypass ederek transfer gelirinden edecek Kuzey Akım 2 Doğalgaz Boru Hattı ile yılda fazladan 55 milyar metreküp Rus gazının taşınması öngörülüyor.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler