1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Norveç’te seçimleri petrol karşıtları kazandı

Norveç’te seçimleri petrol karşıtları kazandı

Norveç’te yapılan genel seçimleri, petrol endüstrisinden çıkış vaadi yapan Jonas Gahr Sore liderliğindeki İşçi Partisi kazandı.  

Norveç’te seçimleri petrol karşıtları kazandı

Enerji Günlüğü - Norveç’te yapılan genel seçimleri, petrol endüstrisinden çıkış vaadi yapan Jonas Gahr Sore liderliğindeki İşçi Partisi kazandı.  

Batı Avrupa’nın en büyük petrol üreticisi Norveç'te genel seçimleri Jonas Gahr Store liderliğindeki İşçi Partisi kazandı. Store, ülkedeki zenginliğin büyük ölçüde kaynağı olan petrol endüstrisinden çıkmak isteyenlere önemli vaatlerde bulunmuştu. 

Bu seçimle birlikte Store önderliğindeki sol muhalefet, 2013 yılında iktidara gelen muhafazakar merkez sağ koalisyonu temsil eden Başbakan Erna Solberg’in iktidarına son vermiş oldu. Solda bir koalisyon kuracak olan Store, daha radikal görüşler taşıyan Yeşiller ile komünist Kızıl Parti'nin desteğine ihtiyaç duymayacak. 

Öte yandan Store’un kırsal kesimin çıkarlarını savunan merkez partiler ile çevre sorunlarının güçlü savunucusu Sosyalist Sol ile müzakereler yapması bekleniyor. Ancak merkezciler Sosyalist Sol ile bir koalisyon içinde yer almayacaklarını açıkladılar. 

YENİ İKTİDAR PETROLDEN KADEMELİ ÇIKIŞ TARAFTARI

Norveç seçimlerinin gayrıresmi sonuçlarının belli olmasıyla, 5 İskandinav ülkesinde de (Danimarka, Finlandiya, İzlanda, Norveç ve İsveç) sol hükümetler iktidara geçmiş oldu. 

Yeşiller Partisi, Norveç'teki petrol aramalarına son verme sözü vermesi halinde sol bir hükümeti destekleyeceklerini söylemişti. Jonas Gahr Store ise muhafazakarların söylemine yakın bir öneriyle, petrol ekonomisinden çıkışta kademeli bir geçiş yapmayı planlıyor. 

NORVEÇLİLER ÇEVRE SAĞLIĞINI ZENGİNLİĞE YEĞLİYOR

Muhafazakar sağı destekleyenlerden bazıları da dahil; Norveçlilerin önemli bir çoğunluğu petrol endüstrisinden kurtulmak istiyor. Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından Ağustos ayında yayımlanan "İnsanlık İçin Kırmızı Kod Raporu", seçim kampanyası boyunca petrol konusunu Norveç gündeminin başına yerleştirdi. 

Petrol endüstrisi Norveç'te gayri safi yurtiçi hasılanın %14'ünü oluşturuyor. Ülkenin toplam ihracatının %40’ı da yine petrol ihracatından oluşuyor. Ayrıca petrol endüstrisi, 160.000 kişiye doğrudan istihdam sağlıyor. Petrol 5,4 milyon nüfuslu ülkede 1,4 trilyon dolar gibi muazzam bir kamu varlığı yarattı. Bu rakam kamu serveti olarak dünyanın en yüksek rakamı. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler