1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Nükleer madde ve malzeme ihracatında bildirim zorunlu

Nükleer madde ve malzeme ihracatında bildirim zorunlu

Nükleer faaliyetlerle ilgili madde ve malzemelerin ihracatının yanı sıra, ithalatında da bildirim zorunluluğu getirildi. Zorunlu bildirimler 6 ay içinde yapılacak.

Nükleer madde ve malzeme ihracatında bildirim zorunlu

Enerji Günlüğü - Nükleer enerji faaliyetlerinde ithalat, ihracat ve bildirim düzenlemeleri güncellendi. Zorunlu bildirimlere ihracat bildirimi eklendi; yeni düzenlemeyle zorunlu hale gelen bildirimler 6 ay içinde yapılacak.

Nükleer Güvence Yönetmeliği, Nükleer Düzenleme Kurumu (NDK) tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni Yönetmelik, 2020 yılında çıkarılan Nükleer Güvence Yönetmeliğini yürürlükten kaldırdı. 

Güncellenen konuların başında, Türkiye sınırlarından geçirilen nükleer madde veya nükleer yakıt çevrimi için tasarlanmış malzemelerin Yönetmelik kapsamı dışında tutulacağı konusunda daha önce getirilen yabancı ülkelere ait olma şartı yürürlükten kalktı. Buna göre Türkiye Cumhuriyeti’ne ait nükleer madde ve malzemeler de transit geçişe konu olduklarında, Yönetmelik hükümlerine tabi olmayacak. 

NÜKLEER MADDE VE MALZEME İHRACATI NDK’YA BİLDİRİLECEK

Yönetmelik kapsamında nükleer faaliyet gerçekleştiren gerçek veya tüzel kişilerin, her takvim yılı içerisinde gerçekleşen ve takip eden yılın mart ayına kadar NDK’ya bildirmek zorunda oldukları faaliyetler arasına, yürürlükten kalkan Yönetmelikten farklı olarak; Nükleer Transfer Uyarı Listesinde yer alan madde, malzeme ve ekipmanların ihracat faaliyetleri de ilave edildi. 

FAAL VE İNŞAATI DEVAM EDEN TESİSLER 6 AY İÇİNDE BİLDİRİM YAPACAK

Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte, Yönetmelik kapsamına giren ve inşaatı veya faaliyeti devam etmekte olan tesis veya tesis dışı yerler, bu tarihten itibaren en geç altı ay içerisinde Yönetmelik hükümlerinde belirtilen bildirim ve raporları NDK’ya sunacaklar.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler