1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Nükleer tesis ekipmanlarının imalatına izin esnekliği

Nükleer tesis ekipmanlarının imalatına izin esnekliği

Enerji Günlüğü - Bir nükleer tesiste kullanılacak olantedariki uzun süren nükleer güvenlik açısından önemli ekipmanın imalatına izin alınmadan önce...

Nükleer tesis ekipmanlarının imalatına izin esnekliği

Enerji Günlüğü - Bir nükleer tesiste kullanılacak olantedariki uzun süren nükleer güvenlik açısından önemli ekipmanın imalatına izin alınmadan önce başlanabilecek.

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, "Nükleer Tesisler İçin Ekimpman Tedarik Sürecine Ve İmalatçıların Onaylanmasına İlişkin Yönetmelik"i bugünkü Resmi Gazete'de yayımlayarark yürürlüğe koydu.

Buna göre, Bu Yönetmelik kapsamına giren ekipmanın imalatına sınırlı çalışma izni alındıktan sonra başlanacak. Bununla birlikte bu Yönetmeliğin ilgili hükümleri yerine getirilmek şartı ile tedariki uzun süren nükleer güvenlik açısından önemli ekipmanın imalatına daha önce başlanabilecek.

Nükleer tesislerde kullanılan tüm ekipmanın tedarik sürecini, tedarike başlanabilmesi için Kurucu tarafından alınması gereken izni, izin başvurusu için gerekli belgeleri, imalat bildirimini, imalat onayını ve bu onay için sunulması gereken belgeleri, nükleer güvenlik açısından önemli ekipmanın tedarik sürecinde yer alacak imalatçıların onaylanmasına yönelik hususları ile tedarik sürecinde gerçekleştirilecek olan düzenleyici denetimleri ve yaptırımları düzenleyen bu Yönetmelik'e göre, bir nükleer tesiste kullanılacak olan ekipmanın tedarik sürecine başlanabilmesi için bu Yönetmelik hükümleri uyarınca tedarike başlama izni alınacak.

Nükleer güvenlik açısından önemli ekipmanın imalatına başlanabilmesi için Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'na imalat bildirimi yapılır. Tedarik sürecinin uzun olması nedeniyle sınırlı çalışma izni alınmadan önce imalatına başlanması gereken nükleer güvenlik açısından önemli ekipman için ise Kurumdan imalat onayı alınacak.

Kurum, gerek gördüğü takdirde nükleer güvenlik açısından önemli olmayan ekipmana yönelik nükleer güvenlik denetimlerini gerçekleştirmek için gerekli bilgi ve belgeleri isteyecek ve imalat denetimlerine katılacak.

Ekipmanın sahada nükleer tesisin inşası esnasında kullanılabilmesi ve montajının yapılabilmesi için Kurucunun inşaat lisansı almış olması şart olacak. Kurucu, onaylanmamış imalatçılarla sözleşme imzalayamayacak.

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, gerek gördüğünde Kurucu da dâhil olmak üzere tedarik sürecinde yer alacak imalatçıları ve bunların alt yüklenicilerini denetleyecek. Kurum, onay veya izin vermek veya denetlemekle Kurucunun veya onaylı imalatçının sorumluluklarına ortak olmuş sayılmaz ve eylemlerinden sorumlu tutulamayacak.

Yönetmelik kapsamında Kuruma yapılacak olan onay, izin ve bildirim başvurularında sunulacak belgelerin aslı veya onaylı kopyası sunulacak. Sunulan belgelerin aslı Türkçe veya İngilizce değilse, belge ile birlikte yeminli tercüman tarafından yapılan Türkçe veya İngilizce tercümesi Kuruma sunulacak.

EKİPMAN TEDARİK SÜRECİ

Tedarike başlama izni başvurularınI Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, otuz işgünü içerisinde değerlendirecek. Gerektiğinde bu süre, Kurum tarafından uzatılabilecek ve süre uzatımı başvuru sahibi Kurucuya yazılı olarak bildirilecek.

İMALAT BİLDİRİMİ

Kurucu, imalatına başlanacak nükleer güvenlik açısından önemli ekipmanın her biri için imalatın başlamasından en az iki ay önce Kuruma bildirim yapacak. Birden fazla ekipman için tek bir bildirim yapılabilecek.

Yine kurucu, tedarik süreci uzun sürdüğü için sınırlı çalışma izni alınmadan önce imalatına başlanması gereken nükleer güvenlik açısından önemli ekipmanın her birinin imalatı için imalat bildirimi yerine imalat onayı almak üzere Kuruma başvuracak.

İMALATÇILARIN ONAYLANMASI

Ekipman tedarik sürecinde yer almak isteyen imalatçılar Kurumdan onay alacak. Kurum gerekli gördüğü takdirde imalatçılardan ilave belgeler talep edebilecek.

İmalatçı onayı beş yıllık bir dönem için verilecek. Geçerlilik süresi sonunda imalatçı onay belgesini yenilemek isteyen onaylı imalatçılar, ekinde hizmet bedelinin ödendiğine ilişkin banka dekontu olan bir dilekçe ile mevcut imalatçı onay belgesi geçerlilik süresinin bitiminden en az iki ay önce Kuruma başvuracak. Başvurusu uygun bulunanların imalatçı onay belgesi beş yıl süre ile yenilenecek.

Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte Kurucu tarafından tedarik sürecine başlanmış olması durumunda, tedarike başlama izninin verilmesi için gerekli doküman bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden itibaren üç ay içerisinde Kuruma sunulacak ve 8 inci maddede belirtilen sorumluluklar yerine getirilecek.

Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte tedarik süreci Kurucu tarafından başlatılmış olan ekipmanın imalatçıları iki yıl içerisinde Kurumdan imalatçı onay belgesi alacak.

Kurum, bu Yönetmelik yürürlüğe girdikten sonra iki yıl içerisinde imalatçı onay belgesi almayan imalatçılar tarafından imal edilen ekipmanı yapacağı değerlendirme sonucu yeterli bulmama hakkını saklı tutacak.

Önceki ve Sonraki Haberler