1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Öğün Süt Hayvancılık elektriğini güneşten alıyor

Öğün Süt Hayvancılık elektriğini güneşten alıyor

Denizli Sarayköy’deki Öğün Süt Hayvancılık çiftliği, elektrik ihtiyacını karşılayacak güneşe enerji santralini devreye aldı.

Öğün Süt Hayvancılık elektriğini güneşten alıyor

 

Enerji Günlüğü - Denizli Sarayköy’deki Öğün Süt Hayvancılık çiftliği, elektrik ihtiyacını karşılayacak güneşe enerji santralini devreye aldı.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Sarayköy Köprübaşı mahallesinde faaliyet gösteren Öğün Süt Hayvancılık ve Tarım Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’ne ait besi çiftliğine güneş enerji santrali kurması için hibe sağladı.

Köprübaşı Mahallesi’nde faaliyet gösteren Öğün Süt, 2018 yılında yapılan TKDK başvurusu neticesinde hibe almaya hak kazanmıştı. Proje için TKDK ve şirket arasında sözleşme imzalanmasından sonra tesisler iki aylık bir süre içinde tesis edilerek elektrik üretmeye ve Çiftliğin ihtiyacını karşılamaya başladı.

İHTİYAÇ FAZLASI SATILACAK

Santralin kurulumunu gerçekleştiren EKZ Proje Danışmanlık Mühendislik Sanayi ve Ticaret AŞ’nin Genel Müdürü Nükleer Enerji Mühendisi Serdar Ekiz, 181 kWp panel gücü, 150 kWe evirici gücü ile kurulan tesiste yıllık ortalama 280 bin kWh elektrik üretileceğini belirtti. Ekiz’in verdiği bilgiye göre santralde üretilecek ihtiyaç fazlası elektrik ise şebekeye satılacak. Öğün Süt Hayvancılık GES projesi 25 derece eğimli çatıya monte edilen 660 adet 275 W polikristal güneş panelinden oluşuyor. Tesiste, panelinin besi çiftliği çatısına kurulmasıyla oluşan sistemde 50 kW’lık invertörler kullanıldı.

SERDAR EKİZ: ÇATILAR BOŞ KALMASIN

EKZ Genel Müdürü Serdar Ekiz, Öğün Süt güneş enerji sisteminin, bugüne kadar hayata geçirdikleri TKDK destekli üçüncü güneş enerji santrali olduğunu söyledi. Ekiz “Yaptığımız tüm projeler tesislerin çatılarına yapılan kurulumlar. Rekabet açısından boş duran çatıların enerji üreten olması yönünde desteklenmesi çok önemli. Burada TKDK yatırımcı adaylarını çok önemsiyor ve teşvik ediyor. Güneş enerjisine yatırım yapılmasını kurum olarak çok önemsiyorlar” dedi.

SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM MODELİ

Çatısından dahi gelir elde eden veya maliyetlerini azaltan bir tarımsal üretim modelinin uzun vadede et ve süt üretimini artıracak bir yapıyı da oluşturacağına inandığını kaydeden Serdar Ekiz, “Daha önce süt toplama merkezi, soğuk hava deposu, iplik üretimi yapan tesislere kurduğumuz güneş enerjisi santrallerine bir yenisini, bu kez besi çiftliğini ekleminin mutluluğunu yaşıyoruz. Unutmayalım ki güneş yaşamdır” diye konuştu.

ÖRT YILDA KENDİNİ GERİ ÖDER

Öğün Süt Genel Müdürü Uğur Öğün de, TKDK destekli GES projesini, enerji maliyetlerini düşürmek için bir çözüm olarak düşündüklerini söyledi. Bu amaçla yaptıkları harcamanın bir kısmını hibe olarak geri alacaklarını ifade eden Uğur Öğün, “Yatırımın dört sene içinde kendisini geri ödeyeceğini düşünüyorum” dedi.

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler