1. HABERLER

  2. PETROL

  3. OPEC+ Kasım’da üretimi günde 2 milyon varil azaltacak

OPEC+ Kasım’da üretimi günde 2 milyon varil azaltacak

OPEC+ grubu Kasım 2022'den itibaren geçerli olmak koşuluyla günlük petrol üretimini 2 milyon varil azaltacak.

OPEC+ Kasım’da üretimi günde 2 milyon varil azaltacak

Enerji Günlüğü - Petrol Üretici ülkelerin oluşturduğu OPEC+ Grubu, günlük petrol üretimini Kasım ayında 2 milyon varil azaltacak.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun petrol ve enerji bakanlarının 2 yıl sonra ilk kez yüz yüze Viyana’da gerçekleştirdikleri toplantıda, üretimin 2022 yılı Kasım ayında 2 milyon varil/gün kısılması kararı alındı. Bu, Brent petrolün 41 dolar seviyelerine kadar gerilediği 2020 yılından bu yana alınmış en yüksek kesinti kararı. Grup bir önceki ay olan Ekim ayında petrol üretimini günlük 100 bin varil azaltma kararı almıştı.

ABD’NİN KAMPANYASI TUTMADI

Rusya’dan petrol ithalatını sona erdirerek petrol  hacimlerini başka ülkelerin üretimi artırmasıyla telafi etmeye çalışan ABD yönetimi, Ortadoğu’daki müttefiklerini petrol üretim kesintilerine karşı oy kullanmaya ikna etmek için bir kampanya başlatmıştı. ABD Başkanı Joe Biden, bu karar sebebiyle hayal kırıklığı yaşadığını belirterek, "OPEC+'nın petrol üretimini düşürmesi gereksiz oldu" değerlendirmesinde bulundu. Grubun aldığı bu kararın ABD Temsilciler Meclisi seçimleri öncesinde ABD’de petrol ve benzin fiyatlarını arttırması bekleniyor. 

“ÜRETİM KISINTISI GEREKLİ BİR ADIM”

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdulaziz bin Salman, 2 milyon varil/günlük üretim kısıntısının Batılı ülkelerde artan faizleri ve zayıf küresel ekonomiye yanıt için gerekli bir adım olduğunu vurguladı. Prens Abdulaziz bir Saman, dünyanın önde gelen merkez bankalarının yüksek enflasyon ile mücadele için faiz artırdıkları ortamda pro-aktif davranmasına ihtiyaç olduğunu belirtti. 

Enerji Bakanı konuşmasında ayrıca, üretimin 2 milyon varil/gün kısılması kararı alınsa da bunun reel yansımasının 1,0-1,1 milyon varil/gün olacağını belirtti.  

REEL KISINTI TAHMİNLERİ

Jefferies analistleri üretim kısıntısının 0,9 milyon varil/gün seviyesinde gerçekleşeceğini tahmin ederken, Goldman Sachs ise reel kısıntının 0,4-0,6 milyon varil/gün seviyesinde kalacağını ve bunun büyük kısmının Körfez ülkelerinden geleceğini öngördü.  

Suudi Arabistan liderliğindeki 13 üyeli OPEC ile Rusya önderliğindeki OPEC dışı 11 petrol üreten ülkenin oluşturduğu OPEC+ grubu enerji ve petrol bakanlarının katılacağı bir sonraki toplantının 4 Aralık'ta yapılacak. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler