1. HABERLER

  2. PETROL

  3. OPEC+ toplantısı bugün devam edecek

OPEC+ toplantısı bugün devam edecek

Ağustos ayı ve sonrası için üretim kısıntısı kararının verileceği 18. OPEC+ Bakanlar Komitesi toplantısı bugün devam edecek. 

OPEC+ toplantısı bugün devam edecek

Enerji Günlüğü - Ağustos ayı ve sonrası için üretim kısıntısı kararının verileceği 18. OPEC+ Bakanlar Komitesi toplantısı bugün devam edecek. 

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve müttefiklerinden oluşan OPEC+ grubu, geçtiğimiz hafta başlayan toplantısında petrol arzında artırıma gitmek konusunda mutabakata varamadı. Suudi Arabistan ve Rusya arz arttırımını desteklerken Birleşik Arap Emirlikleri, talepleri karşılanmadığı için anlaşmayı desteklemeyi reddetti. Bakanlıklar seviyesinde gerçekleşen toplantı, bugün devam edecek. 

Toplantıda Suudi Arabistan liderliğindeki 13 üyeli OPEC ile Rusya önderliğindeki OPEC dışı petrol üreticisi 10 ülkenin enerji ve petrol bakanları, piyasa koşullarını değerlendirece ve Ağustos ayı itibarıyla uygulanacak üretim politikasını görüşecek. 

SUUDİ ARABİSTAN: ARZ KISINTISI ANLAŞMASI UZATILMALI

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdulaziz bin Salman, Nisan 2022'de sona erecek olan OPEC+ global arz anlaşmamasının uzatılması gerektiğini açıkladı. Birleşik Arap Emirlikleri'nin OPEC+ anlaşmasının uzatılmasını engellemesi sonrasında konuşan Prens Salman, yaz aylarında petrol arzında beklenen düşüşün telafisi için üretimin artırılması gerektiğini de ifade etti. Salman, "Üretici ülkelerin çıkarlarını korumak ile, tüketici ülkelerin çıkarları arasında bir dengeyi bulmaya ihtiyacımız var" dedi. 

IRAK’TAN ANLAŞMANIN UZATILMASINA DESTEK

Irak Petrol Bakanı Ihsan Abdul Cabbar ise OPEC+ üretim kısıntısı anlaşmasının Nisan 2022'den 2023 yılına kadar uzatılmasına destek verdiklerini açıkladı. Cabbar, Irak'ın OPEC+'nın petrol üretimini Ağustos ayında 400 bin varil/gün artırması teklifine destek verdiğini de belirtti.

BAE, OPEC+ ÜRETİM ARTIŞINI DESTEKLİYOR

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Ağustos ayından itibaren günlük 400 bin varil petrol üretim artışını destekliyor. Ülkeden yapılan açıklamada, OPEC+ anlaşmasının Nisan ayına kadar devam etmesi konusunda bir itiraz olmadığı da vurgulandı. BAE, anlaşmanın 2022 yılı sonuna kadar uzatılmasına ise karşı olduğunu tekrarladı.

İRAN ÜRETİM ARTIŞINDA ABD YAPTIRIMLARININ KALKMASINI BEKLİYOR

Öte yandan İran Petrol Bakanı Bijan Zanganeh, ABD'nin yaptırımlarını kaldırması halinde İran'ın hali hazırda 2,5 milyon varil/gün olan ham petrol üretimini hızla 6 milyon varil/güne çıkarabilecek durumda olduğunu söyledi. İran Petrol Bakanlığı'na bağlı Shana haber ajansına konuşan Zanganeh, "Petrol piyasasına geri dönmemiz ve pazar payımızı geri kazanmamız zor bir görev değil" diye konuştu. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler