1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Ortadoğu ülkeleri yeşil enerji üreticisi olmaya çalışıyor

Ortadoğu ülkeleri yeşil enerji üreticisi olmaya çalışıyor

Hidrojenin öneminden bahsedilen 12. Türkiye Enerji Zirvesi’nde, Ortadoğu ülkelerinin şu anda yeşil enerji üreticisi olmak için uğraştığına vurgu yapıldı.

Ortadoğu ülkeleri yeşil enerji üreticisi olmaya çalışıyor

Enerji Günlüğü - Enerji depolama sistemlerine yoğunlaşan Enerji Zirvesi’nde konuşma yapan Yeo Teknoloji CEO’su Alper Baykut, enerji konusunda 2030 yılının milat olacağından bahsetti.

12. Türkiye Enerji Zirvesi’nde enerji depolaması hususunda konuşan Yeo Teknoloji Enerji ve Endüstri AŞ CTO'su Alper Baykut, “Enerji depolamanın çok fazla alt bileşeni var. Pazar, ürünün hızlı şarj olmasını ve 20 yıl dayanmasını bekliyor. Ama bu o kadar basit değil. Enerji depolama konusundaki standartlar son 10 yılda çok değişti. Günümüz şartlarını göz önüne alırsak 2030’da dünya çok değişecek. Elektrik ve rüzgar santralinden elde edilen enerjiye 2030 yılından itibaren daha çok ihtiyaç duyulacağını tahmin ediyoruz. Enerji depolama konusunda elektrikli arabalar ciddi bir pazar oluşturacak” dedi.

HİDROJENİ TAŞIMA MALİYETİ YÜKSEK

Thyssenkrupp Asya, Pasifik, Afrika CEO'su Dr. Çetin Nazikkol ise hidrojenin günümüzdeki öneminden bahsetti. Hidrojen için en büyük maliyetin taşıma olduğunu söyleyen Nazikkol konuşmasına şu sözlerle devam etti:

“Hidrojeni üretiyorsunuz ama bir yere taşımanız lazım. Bunun için yöntem hidrojeni likit hale getirmek. Fakat hidrojen -271 derecede likit hale geliyor. İkinci yöntem ise hidrojeni amonyak haline getirebilirsiniz. Amonyağı taşımak çok daha kolay. Dünyada bu yıl üretilen amonyak miktarı 800 milyon ton. Önümüzdeki yıllarda sadece gemilerde taşınan amonyak miktarı 800 milyon ton olacak. Türkiye’nin yeşil elektrikli ilgili üretim sorunu yaşayacağını düşünmüyorum. Çünkü zaten bu konuda çok fazla şirket var. Yeşil enerjiyi İthal ederseniz maliyeti size fazla olur. Daha önce fosil yakıtla tanınan Ortadoğu ülkeleri şu an yeşil elektrik üretici olmaya çalışıyor. Dünya bambaşka bir noktaya gidiyor”.

“HİDROJEN GELECEĞİN ENERJİSİ OLACAK”

SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi Araştırma Koordinatörü Hasan Aksoy ise dünyanın teknolojiyle birlikte enerji dönüşümüne yöneldiğini belirtirken, “Dünya genelinde kullanılan enerjinin yüzde 20’sini karşılayacağı öngörülüyor. Hidrojen kimya sektöründe, rafinelerde, amonyak yapımında kullanılıyor. Yakın zamanda ulaşımda, uzun mesafeli yolculuklarda, hava yollarında ve sanayi sektöründe kullanılacak. Hidrojen geleceğin enerjisi olacak” diye konuştu.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler