1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Türkoğlu: 63 milyar m3 ek Rus gazı enerji hub’ı olmak için önemli

Türkoğlu: 63 milyar m3 ek Rus gazı enerji hub’ı olmak için önemli

EPİAŞ Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu, Türkiye’de bir gaz hub’ı oluşturulmasında talep ayağı için Enerji Bakanlığı’nın farklı Avrupa ülkeleriyle görüşmeler yapacağını açıkladı.

Türkoğlu: 63 milyar m3 ek Rus gazı enerji hub’ı olmak için önemli

Enerji Günlüğü - EPİAŞ Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu, Rusya’dan 63 milyar m3 ek doğal gaz arzı yapılabileceğini ve bu arzın Türkiye’de bir gaz hub’ı oluşturulması açısından oldukça önemli bir adım olduğunu söyledi.

21-22 Kasım tarihlerinde Antalya’da düzenlenen 12. Türkiye Enerji Zirvesi’nde “Enerji Ticaret Merkezi” başlıklı oturuma konuşmacı olarak katılan Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu, Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak’ın Türkiye’ye yıllık 63 milyar m3 ek gaz arzı yapılabileceğini söylediğini  kaydederek, bu arzın Türkiye’de bir gaz hub’ı oluşturulması açısından oldukça önemli bir adım olduğunu söyledi. Türkoğlu bu kapsamda bölgesel ticaret merkezi olma yolundaki çalışmalarına hız kesmeden devam ettiklerini açıkladı.

Türkiye’nin yapılan yatırımlarla ve teknik ve altyapı yeterliliği noktasında Avrupa’daki gelişmiş örneklerle eşdeğer bir duruma geleceğini belirten Türkoğlu, “Türkiye’nin Enerji borsası olarak sahip olduğumuz misyon ve vizyon çerçevesinde bölgesel ticaret merkezi olma yolundaki çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz” dedi. 

KARADENİZ GAZI ÖNEMLİ BİR ADIM OLACAK

Bir doğal gaz hub’ının gazın trafiğinin, ticaretinin ve fiyatlamasının yapıldığı merkez olduğunu belirten Türkoğlu, doğal gaz arz yeterliliğine dikkat çekti. Bu noktada Karadeniz gazına işaret eden Türkoğlu, Karadeniz gazının da sisteme girmesinin Türkiye’de bir gaz hub’ı oluşturulması açısından oldukça önemli bir adım olduğunu belirtti. Türkoğlu, bu doğrultuda mevcut Karadeniz boru hatlarının kapasitelerinin artırılması ve ek kapasite kurulumunun gerekli olduğunu ve bunun da zaman alacağını vurguladı.  

ULUSAL PARA BİRİMLERİ KULLANILABİLİR

Türkoğlu ayrıca mevcut piyasaların hub’a dönüşümünde yalnızca euro kullanılan ya da etkileşim olmadan hem euro hem de Türk Lirası kullanılabilen piyasalar oluşturmanın çok zor bir süreç olmayacağını açıkladı.  

TALEP TARAFI YARATMA ÇALIŞMALARI YÜRÜTÜLECEK

Türkiye’de gaz hub’ı kurmanın arz ve altyapı adımlarının yanında bir de talep tarafı inşa etmenin gerekliliğini vurgulayan Türkoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yakın zamanda 8 ya da 9 farklı Avrupa ülkesini davet ederek bu konuyu görüşeceğini de belirtti. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü/Antalya

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler