1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Karbuz: Yerli petrol ve gaz üretimini arttırmamız lazım

Karbuz: Yerli petrol ve gaz üretimini arttırmamız lazım

Enerji Uzmanı Sohbet Karbuz, Avrupa’daki enerji krizinin kendi kendine yaratılmış bir kriz olduğunu belirterek, Rusya Ukrayna çatışması ile bu krizin bir üst aşamaya geçtiğini söyledi. 

Karbuz: Yerli petrol ve gaz üretimini arttırmamız lazım

Enerji Günlüğü - OME Hidrokarbonlar Direktörü Sohbet Karbuz, Avrupa enerji krizinin Türkiye’yi de etkilediğini kaydederek, bunun etkilerini azaltmak için petrol ve gaz arama ve üretim faaliyetlerine ağırlık vermek gerektiğini söyledi.

Paris merkezli OME Hidrokarbonlar Direktörü Sohbet Karbuz, 12. Türkiye Enerji Zirvesi’nde “Avrupa Enerji Krizi” başlıklı eğlenceli bir sunum gerçekleştirdi. Sunumunda Avrupa enerji krizinin Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle başlamadığını ancak bu işgalle bir üst kademeye çıktığını belirten Karbuz, bu krizin 2021 yılı Eylül ayına kadar uzandığını kaydetti. Avrupa’nın fosil yakıtlara savaş açtığını, öncesinde de kömürden çıkış stratejisi izlediğini ifade eden Karbuz, iklime bağlı yenilenebilir enerjiye dayanan enerji politikalarının sağlam zemine oturmadığına dikkat çekti. Avrupa’nın enerji politikalarını ‘çeşitli yamalar yapıp günü kurtarma politikaları’ olarak niteleyen Karbuz, şu ana kadar yumuşak hava koşulları ve Çin’deki kapanmaların da etkisiyle Avrupa’nın enerjide şansının yaver gittiğine dikkat çekti. Karbuz, Avrupa’da krizin etkilerinin esasen 2024-25 kışında yaşanacağını ifade etti. 

AB’NİN RUSYA’DAN LNG ALIMI ARTTI

Avrupa’ya gelen Rus sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG9 miktarının arttığına işaret eden Karbuz, sadece boru gazına yaptırım uygulandığını kaydetti. Karbuz, Avrupa’nın Rusya yaptırımlarını “İşine gelene yaptırım uyguluyor, gelmeyene uygulamıyor” şeklinde değerlendirdi.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü/Antalya

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler