1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. OSİAD: Çatı GES’lerin fazla elektriği şebekeye satılabilmeli

OSİAD: Çatı GES’lerin fazla elektriği şebekeye satılabilmeli

OSİAD üyesi işverenler, çatı güneş enerjisi santrallerinin üreteceği fazla enerjinin düşük bedelden de olsa sisteme geri satılabilmesine izin verilmesi için bir çalışma grubu oluşturacak.

OSİAD: Çatı GES’lerin fazla elektriği şebekeye satılabilmeli

Enerji Günlüğü - OSİAD üyesi işverenler, çatı güneş enerjisi santrallerinin üreteceği fazla enerjinin düşük bedelden de olsa sisteme geri satılabilmesine izin verilmesi için bir çalışma grubu oluşturacak.

Vira Enerji 28 Ağustos 2019 tarihinde Malkara OSB’de ilkini gerçekleştirdiği “Güneş Enerjisi ve Endüstriyel Otomasyon Sistemleri”  bilgilendirme seminerlerinin ikincisini 9 Ekim 2019 tarihinde OSİAD Akademi ile Ankara’da gerçekleştirdi. 

Ostim Sanayici Ve İşadamları Derneği (OSİAD) üyesi işverenler güneş enerjisi çatı uygulamalarına ilişkin son düzenlemelerin çok yerinde olduğunu ancak sistemin 25 yıllık faydalı ömrü olduğunu dikkate aldıklarında, bu süreyi öngörmelerinin çok zor olduğunu; işlerinin yavaşlaması veya durması hallerinde GES sisteminin kendi haline terk edilmesinin milli ekonomi için zarar vereceğini, o nedenle sistemin üreteceği fazla enerjinin düşük bedelden de olsa sisteme geri satılabilmesine izin verilmesi gerektiğini, bunun sağlanması halinde endüstriyel çatı GES uygulamalarının çok hız kazanacağını, bir çalışma grubu oluşturarak bu önemli konuyu Bakanlığa iletmek gerektiğini belirttiler.  

YERLİ VE MİLLİ TEKNOLOJİLER İHMAL EDİLMEMELİ

OSTİM Sanayici ve İş Adamları Derneği başkanı Süleyman Ekinci, yaptığı açılış konuşmasında, ülkemizin dışa bağımlılıktan kurtulmasında, yenilenebilir enerji potansiyelini daha hızlı harekete geçirmesinin stratejik önem taşıdığını; yerli ve milli teknolojilerin de bu alanda ihmal edilmemesi gerektiğinin önemini vurguladı. 

TARIM SEKTÖRÜNDE YILLIK MAHSUPLAŞMAYA İZİN VERİLMELİ

Vira Enerji Finans ve Enerji Danışmanı Mustafa Uysal ise yaptığı değerlendirmede, siyasi bağımsızlık kadar ekonomik bağımsızlığımızın da önemli olduğunu; endüstri 4.0 döneminin getirdiği fırsatların, sahada somut projeler ile hayata geçirilmesi gerektiğini, endüstriyel otomasyona bu nedenle önem verdiklerini; yenilenebilir enerji alanında güneş ve rüzgar enerji maliyetlerinin teknolojideki gelişmelere bağlı olarak çok ucuzladığını, özellikle güneş enerjisinin kwh maliyetinin en düşük seviyeye geldiğini belirtti. Aylık mahsuplaşma imkanı getirilmesinin çok önemli bir adım olduğunu belirten Uysal, “mevsimlik üretim yapan tesisler ile tarım sektöründe aylık mahsuplaşmanın yeterli olmadığını, bu işletmeler için yıllık mahsuplaşmaya izin verilmesi gerektiğini ” belirtti.   

Vira Enerji Genel Müdürü Sami Atmaca, 12.05.2019 tarihinde yayımlanan yeni yönetmelik ve 20.06.2019 tarih 8666 sayılı Kurul Kararı ile lisanssız güneş enerjisi sistemi (GES) üretim ve tüketiminde saatlik mahsuplaşma yerine aylık bazda mahsuplaşmaya geçildiğini,  böylece yatırımcıların ay içerisinde üretecekleri elektrik enerjisinin tümünü aylık tüketimlerinden mahsup edebilmesine imkân sağlandığını, ayrıca GES’den lisanssız üretilen elektrik enerjisine uygulanan 14 kuruş olan dağıtım bedeli 10 yıl süre ile kaldırıldığını, enerji fiyatlarındaki artışlar ve döviz kurunun gerilemesi ile GES yatırım fizibilitelerinde geri ödeme  sürelerinin 5  yıl seviyelerine   düştüğünü, ifade etti.  

1 MW’LIK GES TOPLAM MALİYETİ ANLATILDI

Seminerde Ankara’da 1 Mw kurulu gücü olan GES tesisinin, 60 ay vadeli leasing finansman maliyeti, bakım ve invertör değişim ve uzaktan izleme maliyetleri dahil kurulumunun nakit akım tablosu analizi anlatıldı. 

Uygulama kalitesinin hem muhtemel riskleri önleme hem de verimli bir tesis için ihmal edilmemesi gerektiğine vurgu yapıldı ve kaliteli malzeme, kaliteli isçiliğin, her aşamada teknik kontrol ve denetiminin ayrı bir ekip tarafından yapılmasının önemi belirtildi.  

SAHA UYGULAMASI ÖRNEKLERİ SUNUMU YAPILDI

Vira Enerji Otomasyon projeleri sorumlusu Can Cihangir, endüstri 4.0 kavramının oldukça geniş olduğunu, ihtiyaçlar doğrultusunda tasarlanıp projelendirildiğinde üretim verimliliği üzerinde önemli ölçüde fayda sağladığını ve yatırım geri dönüş sürelerinin oldukça kısa olduğunu belirtti. 

Endüstriyel otomasyon ve otomasyon sistemlerinin fabrikaların hemen hemen tüm alanlarında kullanılabileceğini belirten Can Cihangir, saha uygulamasından örnekler verdiği sunumunda, özellikle madencilik sektöründe Almanya üretimi olan float analizini Türkiye’ de ilk defa Vira Enerji Otomasyon Sitemleri ‘Image Signal Processing’ ile gerçekleştirdiklerini, makine veriminin  %15 ten %40 ’ a çıkarıldığını açıkladı.  

VERİLER YAPAY ZEKA ORTAMINDA ANALİZ EDİLDİ

Vira Enerji çözüm ortağı Reengen’in kurucularından Utku Simitli, tamamen özgün bir yazılımla, IOT platformunda enerji kaynakları ve enerji tüketimi ile ilgili olarak verilerin yapay zeka ortamında analiz edildiğini ve enerji verimliliği üzerinde önemli tasarruflar sağladıklarını belirtti.  

Önceki ve Sonraki Haberler