1. YAZARLAR

  2. Özdilek COŞKUN

  3. OYAK’ın gelişi akaryakıt işinde neleri değiştirecek?
Özdilek COŞKUN

Özdilek COŞKUN

Yazarın Tüm Yazıları >

OYAK’ın gelişi akaryakıt işinde neleri değiştirecek?

24 Şubat 2020 günü OYAK, Güzel Enerji (TOTAL Oil Türkiye) ve Moil’i Demirören Holding’den devralmak üzere Rekabet Kurulu’na başvurdu.

Yapılan açıklamadan da anlaşılacağı üzere OYAK, Güzel Enerji ve Moil’i devralarak 30’dan fazla ana sektörü doğrudan etkileyen ve yaklaşık 150 bin kişiye doğrudan istihdam sağlayan akaryakıt ve otogaz sektörünün büyük oyuncularından biri olmayı hedefliyor. Çünkü açıklamada Milangaz’ı da satın almak amacıyla Demirören Holding ile görüşmelerin sürdüğü belirtiliyor.

Bu durum, OYAK’ın akaryakıt ve LPG sektörünün tüm segmentlerinde var olacağını ve hatta önemli bir oyuncu olmak istediğini açıkça gösteriyor. TOTAL markası ile şehir merkezleri ve ana arterlerde, Moil markası ile ikincil network dediğimiz şehirlerarası yollar, ilçe, kasaba ve köylerde, Milangaz ve bağlı diğer LPG markaları ile otogaz, dökmegaz ve tüplü piyasalarının tamamında bulunacak. Bu, sektöre giriş yapmanın gerçek ve çok güçlü bir örneğini teşkil edeceğe benziyor.

Aylardır, sektörün tüm bileşenlerinin büyük bir heyecanla beklediği bu satın alma ya da devralma, oyunun kurallarını ve dengeleri ciddi şekilde değiştireceğe benziyor. Satın almanın detayları ile ilgili sınıf arkadaşım ve sevgili dostum Barış Soydan T24’de oldukça detaylı bir yazı yazdı, herkesin okumasını şiddetle tavsiye ederim.

OYAK, yaklaşık 400 bin üyesi, 55 milyar TL cirosu, 135 milyar TL toplam varlığı, çok sayıda şirketi ile ülkemizin en büyük üçüncü holdingi durumunda. Ayrıca, tahmin edileceği üzere, nakit açısından, Türkiye’nin en büyük yapılarından birisi. Türk Silahlı Kuvvetleri ve bağlı kurumlar, vakıflar, dernekler, organizasyonlar, çalışanlar, tedarikçiler, hissedarlar düşünüldüğünde OYAK, potansiyel olarak da sektörün öncü oyuncusu olmanın en büyük adayı konumunda. Ayrıca, faaliyette bulunduğu sektörlerin başında gelen otomotiv sektöründeki OYAK Renault şirketi aracılığıyla araç kullanıcılarına, tüketicilere hızlı ve güçlü bir şekilde ulaşmak için önemli avantajlara sahip.

Bu şirket ve marka devirlerinin akaryakıt ve LPG sektörünün tüm bileşenleri açısından önemli, büyük, köklü değişimler ve yenilikler getireceği kesin. Çünkü bu işlemler bugüne kadar yaşanan devralma ve satın almalardan ciddi farklılıklara sahip görünüyor. Bu farklılıkları biraz somutlaştıralım isterseniz. Bugüne kadar OMV’nin sektöre girişi, Vitol’ün girişi, Shell Turcas birleşmesi, BP Mobil devralması gibi çok örnekler yaşadık. Ancak yukarıda özetlediğim detaylardan dolayı OYAK’ın sektöre girişi çok farlı efektler yaratabilir. Ancak, tüm bu detaylar, çok önemli üç bileşenin doğru şekilde oluşturulması, yaratılması ve yönetilmesine bağlı.

- Sağlam ve güçlü bir yönetim iradesi

- Etkin, deneyimli, saygın ve yetkin çalışan kadrosu

- Kilit lokasyonlarda, potansiyeli ve ticari kapasitesi yüksek bayilerden oluşan güçlü bir network

Bu üç bileşenin doğru ve hızlı bir şekilde oluşturulması ve yönetilmesi hem akaryakıt ve LPG sektörüne hak ettiği rekabeti yeniden getirecek, hem de sektörlerin tüm bileşenlerinin faydasına olacaktır.

Gelişmeleri hep birlikte izleyeceğiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar