1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Özkök: Depolama çantacılığı ortaya çıkabilir

Özkök: Depolama çantacılığı ortaya çıkabilir

GÜYAD Başkanı Cem Özkök, enerji dönüşümü ile ilgili politikaların hükümet politikası olarak kalmaması, bir kamu politikası haline getirilmesi gerektiğini kaydetti.

Özkök: Depolama çantacılığı ortaya çıkabilir

Enerji Günlüğü - GÜYAD Başkanı Cem Özkök, Türkiye’de depolamaya 35 GW müracat olduğunu ancak maliyetlerin çok yüksek olduğunu belirterek, depolama çöplüğü ve depolama çantacılığının ortaya çıkabileceğini söyledi.

Enerji Yatırımcıları Derneği (GÜYAD) Yönetim Kurulu Başkanı Cem Özkök, 12. Türkiye Enerji Zirvesi’nde yaptığı değerlendirmede, Türkiye’nin son on yılda güneş ve rüzgar enerjisi alanında önemli ilerlemeler kaydettiğini ancak bunun yeterli olmadığını söyledi. Yeni yürürlüğe giren Elektrik Piyasasında Depolama Faaliyetleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği kapsamında depolamaya 35 GW müracat yapıldığını kaydetti. Özkök, bu yatırımların geri dönüşümünün uzun olduğunu ve ekonomik olarak yapılabilir olmadığını belirterek, depolama çöplüğü ve çantacılığı uyarısında bulundu.

Enerji dönüşümünde Avrupa baskısının hızlanacağını kaydeden Özkök, “Bankalarda fon var ancak yatırım isteği yok. Artan maliyetlere rağmen, özellikle sanayi kesiminde güneşe doğru bir yatırım var. Bakanlık yenilenebilir enerji, güneş kurulumlarını arttırmak istiyor. Ancak yarışmaların doğru şekilde çalışmaması nedeniyle şebeke ölçeğinde tahsisat verilmediği için kurulu güç lisanssız elektrik ve depolama yoluyla vermeye çalışılıyor. Şu anda depolamaya 35 GW müracat var. Arz sıkıntısı beklenilebilir. Çünkü yüksek talep artışına rağmen baz yük yatırımları yapılamıyor. Bakan bey nükleer santral açıklaması yaptı, inşallah nükleer santral devreye girer. Ayrıca yenilenebilir enerji entegrasyonu yavaş. Çünkü şebeke güvenliğine olan etkileri tartışılıyor. Problemi bataryanın çözeceği varsayılıyor. Ancak batarya şu anda ekonomik olarak yapılabilir değil. 30 senede kendini amorti ediyor. Bu uygulamada depolama çöplüğü ve depolama çantacılığı ortaya çıkabilir” dedi. 

“SEÇİM DÖNEMİNDE GÜNÜ KURTARACAK ÖNLEMLER ALINIYOR”

Enerji dönüşümü ile ilgili politikaların hükümet politikası olarak kalmaması, bir kamu politikası haline getirilmesi gerektiğini belirten Özkök, “Türkiye hem Rusya Ukrayna savaşı gibi bölgesel düzenleme hem de iç gerilim ve ekonomik koşullar nedeniyle savruluyor. Seçim döneminde olduğumuz için günü kurtaracak önlemler alınıyor. Hedef elektrik ve gaz fiyatlarını pazarlamak. Kaynaklar kısa süreli sorunlara çözüm getirmek için kullanılıyor, uzun vadeli hedef ve planlama yok malesef. Kamuda koordinasyon ve eşgüdüm problemleri gözlemleniyor. Seçimlerden önce ciddi bir strateji ve hedef beklemek yanlış olur diye düşünüyoruz” ifadesini kullandı. 

“TEİAŞ’IN KAPASİTE AÇMASI GEREKİYOR”

Net sıfır hedefine ulaşmak için binalar ve sanayide çalışmalara başlamak gerektiğini de kaydeden Özkök, “Burada en önemli kuruluşumuz TEİAŞ. Bence TEİAŞ ciddi şekilde iletim hattı yatırımlarına devam etmeli, iletim sistemlerinin esnekliğini arttırmalı. TEİAŞ’ın bize kapasite açması gerekiyor. Yani her yıl bin MW rüzgarla, bin MW güneşle hedeflere ulaşamayız. Kapasitelerin ciddi şekilde artması gerekiyor. Bugün TEİAŞ 25 bin MW uygun görüş vermiş, ama bu uygun görüşlerin yüzde kaçı yapılabiliyor, bunlar bir soru işareti” dedi.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü/Antalya

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler