1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Pagem İzmir’deki tesisinde atıktan yağ üretecek

Pagem İzmir’deki tesisinde atıktan yağ üretecek

Pagem Geri Kazanım, İzmir Kemalpaşa’da bulunan atık geri kazanım tesisinde atıklardan yılda 108 bin ton yakıt üretecek. 

Pagem İzmir’deki tesisinde atıktan yağ üretecek

Enerji Günlüğü - Pagem Geri Kazanım, İzmir Kemalpaşa’da bulunan atık geri kazanım tesisinde atıklardan yılda 108 bin ton yakıt üretecek. 

Pagem Geri Kazanım San. Ve Tic. - Recai Çinkan, İzmir’in Kemalpaşa ilçesindeki Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan “Tehlikeli Maddelerle Kontamine Olmuş Ambalaj Atıkları, Atık Kablo ve Atık Metal Talaşı Geri Kazanımı, Tehlikesiz Atık Geri Kazanımı ve Tehlikesiz Ambalaj Atığı Geri Kazanımı Tesisi”nde işletme faaliyetlerine ilave olarak atıktan türetilmiş yakıt hazırlama faaliyeti planlıyor. 900 bin lira değerindeki proje kapsamında atıklardan yılda 108 bin ton yakıt üretilecek.

Proje kapsamında İzmir ili ve çevresindeki illerde oluşan tehlikeli-tehlikesiz atıklar toplanacak, ATY(Atıktan Türetilen Yakıt) Hazırlama Tesisi’nde işlemden geçirildikten sonra, ilave yakıt olarak kullanılmak üzere piyasaya arz edilecek. 

ATIKTAN YAKIT NASIL ÜRETİLİYOR

Atıktan türetilmiş yakıt hazırlama prosesinde işletmeye hammadde olarak getirilen atıklar dökme olarak önce birinci kırıcıya verilir. Bu kırıcıda 60-600 mm tane boyutunda kırılarak homojen hale getirilir. Daha sonra homojen haline getirilen atıklar manyetik ayırıcıya aktarılır. Birinci kırıcıda homojen hale getirilen hammaddenin içerisinde istenmeyen metal özellikli yabancı maddeleri elektro mıknatıs yardımıyla üretim hattından uzaklaştırır. Bu işlem sırasında açığa çıkan ve tesiste değerlendirilemeyecek atıklar, lisanslı metal geri kazanım/bertaraf tesislerine gönderilir. 

Manyetik ayırıcıdan sonra kırılmış ve homojen şekildeki atıklar havalı separatöre aktarılarak atıklar içerisindeki çamur, kum, taş, toprak gibi ağırlığı olan atıklar basınçlı hava yoluyla ortamdan uzaklaştırılır. Havalı separatörden sonra atıklar ikinci kırıcıya verilir. 

Havalı seperatörden çıkan, içerisindeki demir ve ağır fraksiyondaki yabancı maddelerden ayrıştırılmış homojen atık, kolaylıkla yanması bertaraf edilmesi için ikinci kırıcıda 10-150 mm çapına kadar parçalanarak yakıt haline getirilir. 

Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler