1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Pet Holding, petrol bulmak için Afrika`da

Pet Holding, petrol bulmak için Afrika`da

Enerji Günlüğü - Pet Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güntekin Köksal, Uganda ve Angola gibi Afrika ülkeleriyle Azerbaycan'da petrol arayacaklarını söyledi....

Pet Holding, petrol bulmak için Afrika`da

Enerji Günlüğü - Pet Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güntekin Köksal, Uganda ve Angola gibi Afrika ülkeleriyle Azerbaycan'da petrol arayacaklarını söyledi. Halen 7 yeni proje üzerinde çalışan Pet Holding Yönetimi, bunların özellikle 4 tanesinde işi alacağına inanıyor.

Türkiye'de petrol arama, arsa (özellikle sanayi tesisleri için) geliştirme ve mermer alanındaki faaliyetleriyle bilinen Pet Holding, kuruluşunun 40'ıncı yılını kutluyor. Pet Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güntekin Köksal, yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde Holding Merkezi'nde bir grup gazeteciye açıklamalarda bulundu.

PETROL 300 YIL DAHA ETKİLİ

Dünyadaki askeri ve siyasi karışıklıkların bir numaralı sebebinin petrol ve enerji olduğunu belirten Güntekin Köksal şunları söyledi:

"Dünyadaki petrolün varlığı ve etkisi 300 sene daha devam eder. Türkiye, Sovyetler Birliği dağıldığında beni dinleseydi -ki o zaman Türki cuhuriyetler gözümüzün içine bakıyordu- Türkiye büyük petrol sahalarının sahibi olacaktı. Ancak biz hiç oralı olmadık. Böylece fırsatlar kaçtı. Irak, Suudi Arabistan'dan daha yüksek bir petrol rezervine sahip. Türkiye Kuzey Irak'taki fırsatları da kullanmayı çok iyi beceremedi" dedi.

2003'TEN BERİ IRAK'TA

Pet Holding olarak petrol sektörünün sadece arama kısmına odaklandırlarını belirten Güntekin Köksal, üretim, taşıma ve satış yapmadıklarını vurguladı. Köksal, çalıştıkları sahalarda petrolü bulup, hisselerini işletmecilere devrederek çekildiklerini kaydeden Köksal, bu çerçevede 2002 yılından beri Kuzey Irak'ta çalıştıklarını hatırlattı.

CHIA SURK'TAKİ PAYINI SATIYOR

Güntekin Köksal, "Halen Kuzey Irak'ta Chia Surk sahasında arama çalışmalarımız sürüyor. Açılan iki kuyuda da petrol ve gaz bulundu. Çok fizibıl ve ticari anlamda kaliteli petrol çıktı. 2D ve 3D sismik çalışmaları tamamlandı. Geliştirme çalışmalarının sonuna gelindiği için, satış çalışmalarına başladık" dedi.

AZERBAYCAN VE AFRİKA'DA 7 YENİ PROJE

Yeni projelerin de hep gündemlerinde olduğunu aktaran Güntekin Köksal, "Kuzey Irak dışında, Uganda, Mozambik, Angola ve Azerbaycan'da petrol arama konusunda projelere bakıyoruz. Halen takibini yaptığımız 7 adet proje var. Özellikle 4'ünde işi alacağız gibi gözüküyor" diye konuştu.

PETROLÜ BULUP ÇEKİLİYOR

Pet Holding, 2005’te Yemen’de bir saha geliştirmiş, buradaki payını bundan dört yıl kadar önce 35 milyon dolar karşılığında devretmişti. Pet Holding, iki buçuk yıl kadar önce de, Kuzey Irak’taki Bina Bawi sahasında bulunan yüzde 25’lik ortaklık hissesini 175 milyon dolara satarak bu sahadan da çekilmişti.

TÜRKİYE'YE 200 MİLYON DOLAR

Güntekin Köksal, yurtdışı petrol arama operasyonlarında kazandıkları paraları Türkiye'ye aktardıklarını, 2013 yılında getirdikleri 200 milyon dolar para sayesinde Pet Holding’in vergi rekortmenleri arasında yer aldığını vurguladı. Köksal, "Bu tutardaki net getiriyi ihracatla sağlamaya çalışırsanız, sektörüne göre değişmekle birlikte yaklaşık 2 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirmiş olmanız gerekir" dedi.

K. IRAK'TA HAVA PARASI VERMEDİK

Bağdat ve Erbil'deki iyi ilişkileri sayesinde Kuzey Irak'taki petrol arama sahalarına hava parası vermediklerini anlatan Pet Holding YK Başkanı Güntekin Köksal, "Bu sayede arama çalışmalarına daha rahat yatırım yapabildik. Örneğin Chia Surk sahasına 35 milyon dolarlık yatırım yaptık. 2003 yılından bu yana bulunduğumuz Kuzey Irak’ta bugüne kadar yaptığımız toplam yatırım tutarı 100 milyon dolara ulaştı.

TEŞVİK VE KREDİ KULLANMIYOR

Faaliyetlerinin petrol arama, mermer ve arsa geliştirme yatırımlarında yoğunlaştığını belirten Pet Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güntekin Köksal, en büyük iş alanlarının petrol arama olduğunu vurguladı. Şimdiye kadar devletten yardım ve teşvik almadıklarını, bugüne dek sadece iki kez kredi kullandıklarını anlatan Köksal, finansal ihtiyaçlar ortaya çıktığında arsa varlıklarını değerlendirdiklerini belirtti.

YURTDIŞINDA TÜRKİYE'Yİ ARKAMIZDA HİSSEDİYORUZ

Eskiden yurtdışında faaliyet yürüten Türk işadamlarının, devletin desteğini yeterince arkasında hissetmediğini ifade eden Güntekin Köksal, son yıllarda bu durumun değişmeye başladığını anlattı. Örneğin Kuzey Irak'ta bir Amerikan şirketi yatırım yapacaksa, ABD'li diplomatların bu yatırımlar için şirket yöneticilerinin de önünde koştuğunu kaydeden Güntekin Köksal, son yıllarda Türk diplomatlarının benzeri yöndeki desteklerini yanlarında hissettiklerini vurguladı. 

Mehmet KARA

Önceki ve Sonraki Haberler