1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Petrol nereye kadar düşecek?

Petrol nereye kadar düşecek?

Enerji Günlüğü - Dünya Bankası, İran'a yönelik yaptırımların kaldırılmasının etkisiyle petrol fiyatlarının daha da düşeceği tahmininde bulundu.Dünya...

Petrol nereye kadar düşecek?

Enerji Günlüğü - Dünya Bankası, İran'a yönelik yaptırımların kaldırılmasının etkisiyle petrol fiyatlarının daha da düşeceği tahmininde bulundu.

Dünya Bankası tarafından kamuoyuna duyurulan son raporda, petrol fiyatlarının geleceğine ilişkin öngörüler yer aldı. Raporda İran'ın dünya pazarına tamamen geri dönüşünün pazara günlük 1 milyon varil ilave petrol arz edileceği belirtildi. Rapora göre bu durum petrolün varil fiyatını gelecek yıl yaklaşık 10 dolar daha aşağı çekecek.

Dünya Bankası'nın tahminlerinin doğru çıkması halinde petrol fiyatları şu anki seviyesine göre yüzde 20'den fazla gerileyecek. Bu da petrol fiyatlarının 40 dolarların altına inebileceği yönündeki beklentilerle örtüşüyor. Uzmanlara göre petrol fiyatları halen küresel arz fazlalığı nedeniyle düşüş eğiliminde.

İRAN'A YÜZDE 5 BÜYÜME

Dünya Bankası, Tahran'a yönelik batı ambargosunun kalkmasıyla İran ekonomisindeki canlanmaya ilişkin de bir tahmin yürüttü. Buna göre yaptırımların kaldırılması İran ekonomisinin büyümesine yüzde 5 oranında bir katkı sağlayacak. Ülkenin bu yılki ekonomik büyüme oranı ise yüzde 3 dolayında.

Ambargoların son bulmasıyla İran'ın ihracat hacminin 17 milyar dolar artması beklenirken, bu rakam ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 3.5'ine karşılık geliyor.

TÜRKİYE-İRAN TİCARETİ BÜYÜYECEK

İran'ın artan dış ticaretinin en çok hangi partnerlere etkileyeceğine gelince...Bu ülkeler arasında Türkiye de yer alıyor. Diğer ülkeler arasında İngiltere, Çin, Hindistan, Suudi Arabistan ve Almanya'nın adı geçiyor.

İran ile batı arasındaki uzlaşma, Tahran'ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerini sınırladı ve nükleer tesislerini kapsamlı uluslararası kontrollere açtı. Bunun karşılığında uluslararası ekonomik yaptırımların kaldırılmasını öngören anlaşmanın öncelikle ABD Kongresi'nden onay alması gerekiyor.

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler