1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Petrolü Asya’daki kamyonlar kurtarıyor

Petrolü Asya’daki kamyonlar kurtarıyor

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, dünyada petrol türevi yakıt kullanımının üçte birini Asya kıtasındaki kamyonların...

Petrolü Asya’daki kamyonlar kurtarıyor

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, dünyada petrol türevi yakıt kullanımının üçte birini Asya kıtasındaki kamyonların gerçekeştirdiğini söyledi.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, dünya petrol sektörünün, devam eden talep artışını Asya kıtasındaki kamyonlara bağladı. Fatih Birol, World Energy Outlook 2016 Turkey raporunun tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, iklim değişikliği konusunda radikal kararlar alınmadığı sürece petrol talebinin düşmeyeceğini söyledi. “Talebin azalması iki şekilde mümkün. Verimlilik artışı ve elektrikli arabalar” diyen Birol şöyle devam etti:

“Ancak bir gerçek var ki kamyonlar, uçaklar ve petrokimya tesisleri petrol kullanmaya devam etmek zorunda. Bunu değişmesi pek mümkün değil. Talep normalden yavaş olsa da, büyümeye devam edecek. Bugün dünyadaki akaryakıt tüketiminin üçte biri Asya’daki kamyonlara ait.” 

KÖMÜRÜ İKLİM DEĞİL HAVA KİRLİLİĞİ BASKILIYOR

Kömürün küresel enerji arzında hala önemli bir role sahip olduğunu kaydeden Fatih Birol “Çin bu konuda hala lider. Kömürün yarısı orada kullanılıyor. Son iki yıldır, ilk kez hafif düşüş görülüyor ve bu düşüş devam edecek. Bunun sebebi ise iklim değişikliğinden ziyade, şehirlerdeki hava kirliliği” dedi. 

ABD’nin petrol ithalatının 15 yıl içerinde sıfıra ineceğini belirten Fatih Birol, bunu birçok alanı da etkileyecek çok büyük bir başarı olarak yorumladı. Birol, bu çerçevede Amerika’nın petrol bağımsızlığını sağlayacak iki etkenden söz etti. Bunlardan birincisi petrol üretimini artırmak, ikincisi ise petrol üretimindeki aşağı doğru olan baskı ve enerji verimliliği konusunda alınan kararlar.

GAZ ABONESİ ARTTI AMA TÜKETİM AZALDI

Doğalgaz arz güvenliğine de değinen Fatih Birol, gaz arz güvenliğinin özellikle Avrupa’da çok büyük önem arz ettiğini vurguladı. Doğalgazın genellikle evlerde ısınma amacıyla kullanıldığını hatırlatan Birol, son 15 yılda gaz kullanan hane sayısı 20 milyon kadar artmasına rağmen gaz talebinin beklenilenin aksine düştüğüne dikkat çekti. Birol bu talep düşüşünün ısıtma sistemlerine getirilen standartlardan ve evlerde kullanılması zorunlu hale getirilen yalıtım çözümlerinden kaynaklandığını vurguladı. Fatih Birol, ısıtma sistemleri ve ev standartları konusunda yapılan değişiklik ve düzenlemelerin, enerji verimliliğini artırdığını ve gaz talebini düşürdüğünü; böylece gaz ithalatını da engellemiş olduğunu belirtti. 

KÜRESEL ISINMAYI BATILI DURDURMALI  

Hindistan ve Güneydoğu Asya’da da kömür tüketiminin giderek arttığını kaydeden Birol, en ucuz elektrik kömürden sağlanırken Hindistan’da 280 milyon kişinin hala elektriğe erişimi bulunmadığını hatırlatan Birol, bu yüzden Hindistan ve Güneydoğu Asya’da kömür tüketiminin artmaya devam ettiğini vurguladı. Birol, bu nedenle, küresel ısınmayı durdurmanın, bebeğini sağlıklı besleyemeyen Hintli annenin değil, batılıların görevi olduğunun altını çizdi. 

Gizem ÇINAR - Mehmet KARA / Enerji Günlüğü  

Önceki ve Sonraki Haberler