1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Plastik poşet tüketimi %78,4 azaldı

Plastik poşet tüketimi %78,4 azaldı

Satış noktalarında plastik poşetlerin ücretlendirilmesi sonrası poşet tüketimi %78,4 oranında azaldı. Aylık kişi başı poşet kullanımı da 35 adetten 10 adede geriledi. 

Plastik poşet tüketimi %78,4 azaldı

Enerji Günlüğü - Satış noktalarında plastik poşetlerin ücretlendirilmesi sonrası poşet tüketimi %78,4 oranında azaldı. Aylık kişi başı poşet kullanımı da 35 adetten 10 adede geriledi. 

Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği gereğince, satış noktalarında perakendeciler tarafından verilen plastik poşetlerin ücretli hale gelmesinden sonra kişi başına düşen poşet kullanımı 35 adetten 10 adede düştü. 

1 Ocak 2019 tarihinden bu yana, satış noktalarında plastik poşetler tüketicilere 25 kuruş karşılığında veriliyor. Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği uyarınca başlatılan uygulama kapsamında kalınlığı 15 mikronun altında olan, gıdanın doğrudan temas ettiği ve hijyen için ihtiyaç duyulan birincil ambalaj poşetleri, halen ücretsiz olarak veriliyor. Yönetmelik bunun dışındaki poşetlerin en az 25 kuruşa satılmasını öngörüyor. 25 kuruşun 15 kuruşu, “Geri Kazanım Katılım Payı” olarak Bakanlık Merkez Saymanlık Müdürlüğü hesabına yatırılıyor. 

Bakanlık Geri Kazanım Katılım Payı’nı, çevre projelerinin desteklenmesi amacıyla alıyor. Kalan 10 kuruş da poşet maliyeti ve KDV olarak ödeniyor. 

Plastik poşetlerin ücretli olmasının ardından kamuoyunda farkındalık oluştuğu ve bez çanta, file gibi çok kullanımlık seçeneklerin yaygınlaştığı ifade ediliyor.

Uygulama, plastik poşet kullanımında 78,4 oranında azalmaya neden oldu. Ayda kişi başına 35 adet olan poşet tüketimi, 10 adede kadar düştü.

Önceki ve Sonraki Haberler