1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Plastik ürün tüketimi yüzde 41 azaldı

Plastik ürün tüketimi yüzde 41 azaldı

Türkiye’de paralı poşet uygulamasının da etkisiyle yılın ilk üç ayında plastik ürün tüketimi yüzde 41 oranında düştü.

Plastik ürün tüketimi yüzde 41 azaldı

Enerji Günlüğü - Türkiye’de paralı poşet uygulamasının da etkisiyle yılın ilk üç ayında plastik ürün tüketimi yüzde 41 oranında düştü.

PAGEV’in sektörün nabzını tutmak için yayınladığı, “Plastik Sektörü İzleme Raporu 2019” ilk çeyrek verilerine göre, plastik sektöründe hem üretim, hem iç pazar hem de ithalatta ciddi düşüş yaşanıyor. Plastik mamul iç pazar tüketimi 2019 yılının ilk 3 aylık döneminde 1 milyon 913 bin ton ve 7 milyar 585 milyon dolar oldu. Geçen yılın üç aylık dönemi ile karşılaştırıldığında iç pazar tüketiminde miktar bazında yüzde 41, değer bazında ise yüzde 43 düşüş yaşandı.

PLASTİK ÜRÜN ÜRETİMİ YÜZDE 36 DÜŞTÜ

2018 yılının ilk üç aylık döneminde 3 milyon 477 bin ton ve 13 milyar 641 milyon dolar olarak gerçekleşen plastik mamul üretimi, 2019 yılının eş döneminde 2 milyon 241 bin tona ve 8 milyar 161 milyon dolara düştü. Böylece üretim 2018 yılının aynı dönemine kıyasla miktar bazında yüzde 36, değer bazında ise yüzde 40 geriledi. Plastik mamul üretiminin 2019 yılı sonunda 2018 yılına göre miktar bazında yüzde 2, değer bazında yüzde 5 gerileyerek; 8,9 milyon ton ve 32,6 milyar dolara düşeceği tahmin ediliyor.

SADECE İHRCAT ARTTI AMA CİROYA YANSIMASI DÜŞÜK

Raporda sadece ihracatın pozitif görünümüyle dikkat çektiği, ancak ihracat verilerinin de miktardaki yüzde 10 artışa karşın ciroda sadece yüzde 2’lik bir artış gerçekleştiği görülüyor. Aynı trendin sürmesi halinde ise ihracatın bir önceki yıla göre miktar bazında yüzde 2, değer bazında ise yüzde 3 kayıpla yılı kapatacağı görülüyor. Tüm bu rakamlar plastik sektörünün artan girdilere karşın hem iç pazara hem de ihracata daha düşük rakamlarla ürün sattığını ortaya koyuyor.

SEKTÖR TEHLİKE SİNYALLERİ VERİYOR

2019 ilk çeyrekteki sektör projeksiyonu hakkında değerlendirmelerde bulunan Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu şunları söyledi; “Bir yandan ekonomik zorluklarla mücadele eden sektörümüz diğer yandan topyekûn plastik karşıtı kampanyalardan olumsuz etkileniyor. 2019 yılı ilk çeyrek sektör rakamlarımız da bunu teyit eder nitelikte. Hemen hemen tüm sektörlere girdi sağlayan ve hayatımızın her alanında kendine yer bulan plastik sanayimizin rakamları tehlike sinyalleri veriyor. Avrupa Birliği plastiklerle ilgili kararlar alırken bunların ekonomiye etkisini çok iyi hesaplayarak hareket ediyor. Avrupa Birliği’nde üretimi olan ürünleri kısıtlamazken ithal edilen ürünlerde kısıtlamaya gidiyor. Bizim de ülke olarak çevre ve kalkınma ilişkisine dikkat etmemiz büyük önem taşıyor. Bir yandan çevreyi korurken diğer yandan, Avrupa’nın en büyük ikinci plastik üreticisi olan ülkemizin sanayisine zarar vermeyecek politikalar oluşturmamız şart. PAGEV olarak tüm paydaşlarımızla birlikte çevre ile uyumlu bir kalkınma modeli için çalışmaya hazırız”.

Önceki ve Sonraki Haberler