1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Polonya Çekya ile kömürde uzlaşmayı umuyor

Polonya Çekya ile kömürde uzlaşmayı umuyor

Polonya, Çekya sınırında bulunan Turow kömür ocağının açık kalması konusunda Çekya ile yapılan görüşmelerde bir ilerleme kaydetmeyi umut ediyor.

Polonya Çekya ile kömürde uzlaşmayı umuyor

Enerji Günlüğü - Polonya, Çekya sınırında bulunan Turow kömür ocağının açık kalması konusunda Çekya ile yapılan görüşmelerde bir ilerleme kaydetmeyi umut ediyor.

Polonya başbakanı Mateusz Morawiecki, Polonya'nın yeni Çek hükümetiyle sınıra yakın açık Turow linyit ocağıyla ilgili müzakerelerde ilerleme kaydetmeyi umduğunu açıkladı.

POLONYA TUROW SANTRALİ’NDEN VAZGEÇEMİYOR

İki Avrupa Birliği üyesi Polonya ve Çek Cumhuriyeti kömür konusunda on yıllardır ciddi bir sorun yaşıyor. Polonya'nın Çek Cumhuriyeti sınırında bulunan Turow kömür ocağı sorunun odağında yer alıyor. Prag, sınıra çok yakın açık linyit ocağının Çek köylerinde çevreye ciddi zarar verdiğini kaydediyor ve konuyu Avrupa Adalet Divanı’na taşıdı. Bunun üzerine Avrupa Birliği yüksek mahkemesi, Polonya'dan Çek Cumhuriyeti sınırındaki Turow madenindeki operasyonları durdurmasını istedi. Turow kömür ocağının kapatılması, madenin bitişiğinde bulunan 2 bin MW kapasiteli Turow Elektrik Santrali’nin de kapatılması anlamına geliyor.

Polonya'nın en büyük elektrik üreticisi PGE, Avrupa Adalet Divanı'nın Turow'daki linyit madenciliğini derhal askıya alınması gerektiği kararına "katılamayacağını" açıklamıştı.

Avrupa'nın en çok kömür tüketen ülkesi Polonya'da hükümet Nisan ayı sonunda Turow kömür madeninin ömrünü uzatma kararı almıştı. AB, Polonya’nın bu kararla Adil Geçiş Fonu’nu kullanılma hakkını riske attığını açıklamıştı. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler