1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Polonya’nın kömür madeni kararı AB fonunu riske atıyor

Polonya’nın kömür madeni kararı AB fonunu riske atıyor

AB, Polonya’nın Turow kömür madeninin ömrünü 2044 yılına kadar uzatma kararı nedeniyle Adil Geçiş Fonu’ndan yararlanamayabileceğini açıkladı.

Polonya’nın kömür madeni kararı AB fonunu riske atıyor

Enerji Günlüğü - AB, Polonya’nın Turow kömür madeninin ömrünü 2044 yılına kadar uzatma kararı nedeniyle Adil Geçiş Fonu’ndan yararlanamayabileceğini açıkladı.

Avrupa Komisyonu, Polonya'nın Turow'daki bir kömür madeninin ömrünü 2044 yılına kadar uzatma planının, bölgenin Avrupa Birliği'nin Adil Geçiş Fonu’na erişemeyeceği anlamına gelebileceğini açıkladı. Komisyon sözcüsü Vivian Loonela, Polonya hükümetinin geçtiğimiz hafta açıkladığı Turow kömür madeninin ömrünü uzatma kararıyla ilgili olarak, "2030'a kadar temiz enerji geçişinin planlanmaması bu bölgeyi desteklemek için Adil Geçiş Fonu’nun kullanılmasını kesinlikle riske atıyor" dedi.

Çekya ve Almanya sınırına yakın olan Turow kömür madeni, yakındaki bir elektrik santraline kömür sağlıyor.

AB’nin 17,5 milyar euroluk Adil Geçiş Fonu, bölgelerin fosil yakıt sektörünü düşük karbonlu endüstriler ve işlerle değiştirmelerine yardımcı olacak. Avrupa'nın kömür endüstrisi işgücünün yarısından fazlasını istihdam eden Polonya’nın, fondan en büyük payı alması bekleniyor.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler