1. HABERLER

  2. PETROL

  3. PÜİS: Tavanı durdurun; EPDK: Anlaşırsak olur

PÜİS: Tavanı durdurun; EPDK: Anlaşırsak olur

Enerji Günlüğü - PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş, EPDK'dan tavan uygulamasını 2 aylık süreyi beklemeden durdurmasını istedi. EPDK Başkanı Yılmaz...

PÜİS: Tavanı durdurun; EPDK: Anlaşırsak olur

Enerji Günlüğü - PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş, EPDK'dan tavan uygulamasını 2 aylık süreyi beklemeden durdurmasını istedi. EPDK Başkanı Yılmaz "Sektörle uzlaşırsak olur" mesajı verdi.

Petrol Ürünleri İşverenleri Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı İmran Okumuş, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz’ı dün ziyaret etti. Yaklaşık 1 saat süren görüşmede, başta tavan fiyat uygulaması olmak üzere, akaryakıt sektörünün gündemindeki önemli konular ele alındı.

PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş, 20 Şubat 2015 tarihinde başlayan ve 2 ay uygulanması öngörülen tavan fiyat kararının yeniden gözden geçirilmesi ve tavan fiyat uygulamasının bir an önce kaldırılması talebini iletti. Son dönemde sektörle EPDK arasında bir iletişim kopukluğu yaşandığını ifade eden Okumuş, "Sorunların diyalog yoluyla çözüleceğine inanıyoruz. PÜİS yurt geneline yayılmış teşkilatlı yapısıyla akaryakıt bayilerinin çatı kuruluşudur. Bu özelliğimiz dolayısıyla da EPDK ile piyasa oyuncuları arasında kurulacak işbirliği ve varılacak uzlaşının öncülüğünü yapmak istiyoruz" dedi.

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz da, PÜİS’in piyasanın en etkin unsuru olduğunu belirterek, "PÜİS’in sektör için öneminin farkındayız. Sektörün sorunlarının çözümü noktasında PÜİS'in bir misyon üstlenmesi gerekir. PÜİS'in öncülüğünde yapılacak her türlü çalışmaya EPDK olarak sonuna kadar destek veririz" dedi.

YILMAZ: SEKTÖR GEREKÇEMİZİ ÖZÜMSEDİYSE TAVANI KALDIRIRIZ

Sorunların diyalogla çözüleceğine inandıklarını kaydeden EPDK Başkanı Yılmaz, şöyle devam etti:

"Çözülmeyecek hiçbir sorun yoktur. Dolayısıyla sektörün tavan fiyat kararımızın gerekçesini özümsediğini düşündüğümüz anda, 2 aylık sürenin bitmesini beklemeden bir kurul kararı ile uygulamaya son verebiliriz."

YÜZDE 40-60 KÂR PAYI DAĞILIMI OLUMLU

Tavan fiyat kararıyla bayi kesimine verilen yüzde 60’lık kâr oranının bayiler açısından olumlu bir gelişme olduğuna vurgu yapan İmran Okumuş, bu kâr paylaşımının sadece tavan fiyat uygulamaları dönemiyle sınırlı kalmayıp kalıcı hale getirilmesini de istedi. Tavan fiyat kararı öncesinde kâr paylaşımının adil olmadığını ifade eden Okumuş, özellikle taşradaki bayilerin yeterince kâr edemediği için çok zor durumda olduklarının altını çizdi.

YILMAZ: BAYİLER TRANSFERE DEĞİL KÂR PAYINA ODAKLANMALI 

Zaman zaman kamuoyunun gündemine gelen milyon dolarlık transfer bedellerinin sadece büyük şehir merkezlerinde faaliyet gösteren ve satış hacmi yüksek az sayıdaki istasyona verildiğine dikkat çeken Okumuş, "Bütün bayilerin bu yüksek bedelleri almadığını kamuoyuna iyi anlatmamız lazım" dedi. Bunun üzerine EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz da, sektörün sağlıklı bir yapıya kavuşması için akaryakıt bayilerinin toplam dağıtım karının en az yüzde 60’ını alması gerektiğini belirterek, "Bayilerin hava parası almak yerine, kâr oranlarının daha yüksek olacağı sözleşmelere imza atmaları çok önemli. Ancak bu sayede sektör sağlıklı bir yapıya kavuşabilir ve Türkiye genelindeki bütün bayiler hak ettikleri kârı elde edebilirler" şeklinde konuştu.


Aldıkları tavan fiyat kararında bayiye verilen en az yüzde 60'lık kâr payının gerekçesi ne olursa olsun dağıtıcılar tarafından aşağıya çekilemeyeceğini belirten Yılmaz şöyle devam etti:

"EPDK olarak bu konuyu titizlikle takip ediyoruz. Her ne gerekçeyle olursa olsun bayisine yüzde 60’ın altında kar payı veren dağıtım şirketleri hakkında gerekli cezai işlemleri uygulayacağımızın da bilinmesini isterim."

Tavan fiyat kararıyla verilen nakliye bedellerinin kim tarafından alınacağı konusunda bir belirsizlik yaşandığını da ifade eden PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş, "Bayilerin önemli bir maliyet kalemi olan nakliye bedelleri, mutlaka bayilere verilmelidir. Bunun da EPDK tarafından açık bir biçimde ilan edilmesi gerekir" diye konuştu. EPDK Başkanı Yılmaz da, konuya ilişkin EPDK Tarife Dairesi Başkanlığı'nın bir çalışma yapacağını söyledi.

PÜİS Genel Başkanı Okumuş, EPDK'dan akaryakıt sektöründe maliyetin altındaki fiyatlarla yapılan satışların engellenmesi için "Taban Fiyat" uygulamasını da istedi. Maliyetin altındaki fiyatlarla yapılan satışlar nedeniyle sektörde yıkıcı boyutta haksız bir rekabet yaşandığını vurgulayan Okumuş "Mevzuata uygun çalışan, devletine son kuruşuna kadar vergisini ödeyen bayiler de, dağıtım şirketleri de bu haksız rekabet nedeniyle mağdur oluyor. En önemlisi ise bu tür satışlar nedeniyle devlet milyarlarca liralık vergi kaybına uğruyor. Taban fiyat uygulamasını yürürlüğe koyduğunuz takdirde, bu sorun çözülecektir" dedti.

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz da PÜİS’in taban fiyat uygulaması talebini gündemlerine alacaklarını ve maliyetin altındaki fiyatlarla yapılan satışların engellenmesi konusunu inceleyeceklerini söyledi.

Önceki ve Sonraki Haberler